UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Ukrajina mora biti u snažnoj poziciji kada bude predstavljala svoj mirovni plan

Kazao je da je trosedmični upad Kijeva u rusku regiju Kursk dio tog plana

NEXTA

FENA

27.8.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da će rat s Rusijom na kraju završiti dijalogom, ali da Kijev mora biti u snažnoj poziciji, i da će predstaviti plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovih dvoje potencijalnih nasljednika.

Ukrajinski čelnik je, obraćajući se na konferenciji za novinare, kazao da je trosedmični upad Kijeva u rusku regiju Kursk dio tog plana, ali da također uključuje i druge korake na ekonomskom i diplomatskom planu.

- Glavna poenta tog plana je prisiliti Rusiju da prekine rat. I ja to jako želim, da to bude pošteno za Ukrajinu - izjavio je novinarima u Kijevu Zelenski.

Nije dodatno pojasnio naredne korake, ali je kazao da će o planu razgovarati i s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris, te vjerovatno i s republikancem Donaldom Trumpom, dvoje kandidata u američkim predsjedničkim izborima.

Zelenski je kazao kako se nada da će u septembru otići u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku te da se priprema sastati s Bidenom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.