UOČI SASTANKA U BRISELU

Amnesty International pozvao EU da ne šalju oružje Izraelu: Uputili pismo Borelu

U julu je ICJ u neobvezujućem savjetodavnom mišljenju rekao da izraelska gotovo 60-godišnja okupacija palestinskih teritorija krši međunarodno pravo

Razrušeni Pojas Gaze. Anadolija

Dž. R.

28.8.2024

U pismu najvišem diplomati bloka Evropske unije Džozepu Borelu (Josep Borrell), Amnesty International pozvao je zemlje EU da prestanu dostavljati oružje Izraelu.

Kršenje prava

Skupina za zaštitu ljudskih prava također je zatražila od EU da ne ulaže ni ne trguje s izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijima što je ocijenjeno nezakonitim u nedavnom mišljenju koje je objavio Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

Amnesty je pismo uputio uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu na kojem će se raspravljati o ratu u Gazi između Izraela i Hamasa. U julu je ICJ u neobvezujućem savjetodavnom mišljenju rekao da izraelska gotovo 60-godišnja okupacija palestinskih teritorija krši međunarodno pravo i mora biti okončana što je prije moguće.

Iako odluka tzv. Svjetskog suda nije obavezujuća, ona je značajna jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti podršku Izraelu. Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

Okupacijska politika

ICJ je također rekao da članovi suda, uključujući zemlje EU-a, imaju odgovornost ne podržati okupacijsku politiku ili prihvatiti status quo koji je stvorio Izrael. Amnesty International je rekao u pismu Borrellu da zemlje EU isporučujući oružje, tehnologiju i opremu Izraelu, ne ispunjavaju ovu obavezu.

Grupa za ljudska prava također je pozvala Evropsku komisiju da preispita Sporazum o pridruživanju EU i Izraela u pogledu usklađenosti s obavezama vezanim uz ljudska prava. U ratu 1967. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem, područja historijske Palestine koje Palestinci žele kao dio svoje države.

Od 1967. Izrael kontinuirano gradi naselja na Zapadnoj obali i stalno ih proširuje. Izraelski čelnici tvrde da ta područja nisu okupirana u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali Ujedinjeni narodi i veći dio međunarodne zajednice smatraju ih teritorijem koji je Izrael okupirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.