ZA 554,3 MILIONA EURA

Slovačka vlada odobrila planove kupovine šest mobilnih vojnih sistema od Izraela

Slovačka, čiji se susjed Ukrajina bori protiv ruske invazije od 2022., nastoji ojačati sposobnosti protivzračne odbrane

Vojni sistem. Platforma X

FENA

28.8.2024

Slovačka vlada odobrila je u srijedu planove za kupovinu šest mobilnih protivzračnih vojnih sistema od Izraela za 554,3 miliona eura, objavila je Vlada na svojoj web stranici, dok ova država članica NATO-a jača zaštitu svog zračnog prostora.

Vlada je također odobrila kupovinu više od 1.300 teških terenskih vozila u zajedničkoj akviziciji s Češkom, po očekivanoj cijeni od 708,3 miliona eura, koja će zamijeniti zastarjele kamione.

Slovačka, čiji se susjed Ukrajina bori protiv ruske invazije od 2022., nastoji ojačati sposobnosti protivzračne odbrane.

To je dio napora NATO-a da ojača istočno krilo vojnog saveza. Ministar odbrane Robert Kalinak izjavio je da bi prioriteti trebali biti vojni kapaciteti, posebno protivzračna odbrana.

Prošli mjesec je primila prva dva od 14 novih borbenih aviona F-16.

Vlada nije imenovala obrambeni sistem koji će se kupiti od Izraela u dogovoru između dvije vlade.

Slovačka upravlja sistemom srednjeg dometa 2K12 KUB, koji je bio na kraju svog životnog ciklusa, navodi ministarstvo odbrane u dokumentu objavljenom u srijedu.

Pod prethodnom vladom, Slovačka je Ukrajini donirala svoj zastarjeli protivzračni vojni sistem S-300, što je odluka koju je sadašnja administracija kritizirala zbog smanjenja sposobnosti protivzračne odbrane zemlje, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.