PRIMILA 10.000 DOZA

Prve vakcine protiv majmunskih boginja stigle u Afriku

Nigerija je prva afrička zemlja koja je primila 10.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja

Prve vakcine. Screenshot

Anadolija

28.8.2024

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je u srijedu isporuku prvih vakcina protiv majmunskih boginja u Africi, javlja Anadolija.

Nigerija je prva afrička zemlja koja je u utorak primila 10.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja kako bi odgovorila na epidemiju virusne bolesti koja se širi u nekoliko zemalja.

Vakcinu, Jynneos (MVA), koju je proizvela bavarska nordijska farmaceutska kompanija, donirala je američka vlada.

- Isporuka vakcina protiv majmunskih boginja u Nigeriju važan je dodatak mjerama za zaustavljanje virusa i zaštitu zdravlja. To je takođe jasna demonstracija međunarodne solidarnosti. Zahvalan sam američkoj vladi na velikodušnoj podršci - rekao je Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je majmunske boginje hitnom situacijom za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Nigerijski zdravstveni zvaničnici rekli su da će vakcine biti uvedene u pet država s najvećim opterećenjem oboljelih od majmunskih boginja.

Do 10. augusta 2024., zemlja je prijavila 786 sumnjivih slučajeva, 39 potvrđenih slučajeva, bez smrtnih slučajeva do sada ove godine.

Dvanaest zemalja u afričkom regionu zabilježilo je slučajeve, prema WHO-u, sa više od 15.000 sumnjivih slučajeva.

Demokratska Republika Kongo, epicentar epidemije, Burundi i druge istočnoafričke zemlje očekuju vakcine, prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prva serija doza vakcine obećanih za Demokratsku Republiku Kongo mogla bi stići 1. septembra nakon kašnjenja zbog dokumentacije i problema s autorizacijom za hitne slučajeve, rekao je Jean Kaseya, šef Afričkog CDC-a na brifingu u utorak.

Zapadni partneri, uključujući EU i SAD, obećali su oko 380.000 doza vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.