DRŽAVA NA UDARU

Norvežani očekuju ozbiljnu rusku sabotažu: Evropa bi osjetila teške posljedice

Norveške sigurnosne službe i ranije su istaknule prijetnju od mogućih napada

Naftna postrojenja u Norveškoj. X

D. H.

28.8.2024

Rusi bi u bilo kojem trenutku mogli sabotirati energetske objekte u Norveškoj, što bi imalo ozbiljne posljedice po cijelu Evropu. Tako glasi upozorenje koje je javnosti uputila norveška protuobavještajna agencija, ali i druge europske zemlje, javlja Reuters.

Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je organizirala norveška protuobavještajna služba PST predstavnici Norveške, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Finske, Švedske i Islanda raspravljali su o rizicima ruske špijunaže i sabotaže.

"Rusija je ključna prijetnja"

Beate Gangås, šefica norveške protuobavještajne službe, naglasila je da Rusija predstavlja ključnu prijetnju norveškom energetskom sektoru. "Kada govorimo o sabotaži, govorimo o Rusiji", rekla je.

Norveške sigurnosne službe i ranije su istaknule prijetnju od mogućih napada na naftni sektor zemlje. Tijekom nedavnog sastanka sigurnosne službe sedam europskih zemalja također su upozorile Norvešku na prijetnju koju Rusija predstavlja za njezinu kritičnu energetsku infrastrukturu.

Sinan Selen, potpredsjednik njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava, istaknuo je da se prijetnja ne tiče samo Norveške, koja je ključni dobavljač energije u regiji, već i cijele Europe.


Što bi moglo biti na meti?

Dužnosnici zapadnih obavještajnih službi više su puta upozoravali na sve veću prijetnju ruskih diverzantskih operacija diljem Europe. 2023. su se pojavila izvješća da se Rusija možda sprema sabotirati vjetroelektrane, plinovode te električne i internetske kabele u vodama oko Danske, Norveške, Finske i Švedske.

Trojica ruskih obavještajaca protjerana su iz Norveške u travnju 2022., a nakon njih još 15 u travnju 2023. Obavještajci su protjerani zbog "bavljenja aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom", priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

Sumnjive aktivnosti ruskih agenata

Od početka ruske invazije na Ukrajinu aktivnost ruskih obavještajnih službi i potencijalne prijetnje europskoj kritičnoj infrastrukturi, posebice u energetskom sektoru, značajno su porasle. Tijekom tog razdoblja norveške sigurnosne službe redovito su bilježile slučajeve sumnjivih aktivnosti Rusije, uključujući prikupljanje obavještajnih podataka i potencijalne pokušaje sabotaže na naftnim i plinskim postrojenjima.

Norveški dužnosnici više su puta upozoravali na visok rizik od ruske sabotaže, koja bi mogla imati ozbiljne posljedice za opskrbu energijom u Europi. Zbog straha od ruske sabotaže Norveška je uvela nova ograničenja za ulazak Rusa. Zemlja je također povećala izdatke za obranu zbog vjerojatnosti ruske sabotaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.