ISTRAŽIVANJE RTL-A

Otkrila novinarska istraga: Njemački desničari zazivali "Srebrenicu 2.0"

Uoči državnih izbora u Tiringiji i Saskoj, novinari emisije RTL EXTRA u tajnoj su istrazi razotkrili zavrzlame

Isječak iz priloga ntv-a. Screenshot

E. Ć.

28.8.2024

AfD se javno distancirao od Identitarističkog pokreta nakon što je istraživanje RTL-a otkrilo da postoji mreža između desnih populista u Njemačkoj i desnih ekstremista u Austriji, prenosi n-tv.de.

Uoči državnih izbora u Tiringiji i Saskoj, novinari emisije RTL EXTRA u tajnoj su istrazi razotkrili zavrzlame između AfD-a i desno-ekstremističkog Identitarnog pokreta. 

Iza kulisa, AfD sarađuje s ekstremističkim skupinama kako bi unaprijedio svoje političke ciljeve, prema istraživanju. Službeno se desničarski populisti ograđuju od takvih mreža. Istraživanje također pokazuje da su visokorangirani političari AfD-a uključeni u identitarijanski pokret.

Novinari istraživači proveli su četiri mjeseca istražujući otočne krugove identitarnog pokreta. Tokom "aktivističkog vikenda" u Beču, dokumentirali su brutalne tučnjave u improviziranom boksačkom ringu, s namjerom da ilustriraju spremnost skupine na upotrebu nasilja. 

Martin Sellner, čelnik Identitarian Movementa, zagrijao je sudionike prije borbi - one su se trebale voditi ne samo u ringu, već i na ulici, tačnije sutradan na "remigration" demonstraciji u Beču.

Na demonstracijama "remigration" novinari su se susreli s nekoliko članova AfD-a. 

Članica ove stranke je bila neskriveno ksenofobična i antisemitski nastrojena.

- Nije ubijeno šest miliona Jevreja. Bilo je najviše 175.000 Jevreja pobijenih plinom. Holokaust se dogodio drugačije. Ali također moram reći, mislim da je super što se to dogodilo - kazala je članica AfD-a.

Ona je u razgovorima s novinarima RTL-a pozvala na "Srebrenicu 2.0 za Njemačku", odnosno masovno ubistvo muslimana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.