BIO ČLAN DEMOKRATA

Američki političar osuđen na doživotni zatvor: Ubio novinara koji je pisao o njemu

Tužioci su tokom suđenja poroti predstavili DNK dokaze pronađene ispod noktiju novinara, a koji pripadaju političaru

S ročišta. K.M. Cannon / Las Vegas Review-Journal via AP

S. S.

29.8.2024

Nekadašnji političar iz Nevade osuđen je zbog ubistva novinara koji je pisao članke o njegovim aferama.

Robert Telješ (47) u zatvoru je već dvije godine zbog sumnji da je počinio ubistvo istraživačkog novinara Džefa Džermena.

Tužioci su tokom suđenja poroti predstavili DNK dokaze pronađene ispod noktiju novinara, koji pripadaju Telješu. 

Iako je bivši političar tvrdio da je nevin, porota ga je jučer osudila na doživotni zatvor. Ima pravo na uslovnu slobodu nakon što odsluži 20 godina, piše BBC.

Policija je u septembru 2022. pronašla tijelo novinara ispred njegove kuće u Nevadi. Bio je sedam puta izboden nožem po vratu i torzu. Tužioci su tokom suđenja kazali da je Telles ubio novinara zbog kritičkih članaka.

Primjera radi, napisao je da je političar imao neprikladan odnos s članom osoblja. Demokrat Telješ je 2022. nakon objave Džermenovih članaka izgubio izbore za drugi mandat javnog upravitelja.

Policija je pronašla snimku sa sigurnosnih kamera na kojoj se vidi muškarac koji je ubio novinara. Nosio je veliki slamnati šešir i tenisice. Tužioci su tvrdili da je na snimci bivši političar. Džerman je više od 40 godina pokrivao gradsku rubriku i korupciju. Prije smrti je pripremao još jedan članak o političaru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.