PRESUDA

Kanađanin dobio četiri doživotne kazne: Ubijao Indijanke

Njegovi advokati su tokom suđenja tvrdili da zbog šizofrenije nije bio svjestan težine svojih postupaka

Porodica Rebeke Kontois ispred zgrade suda u Vinipegu. BBC

Z. K.

29.8.2024

Kanadski serijski ubica Džeremi Skibiki (Jeremy Skibicki) dobio je četiri doživotne kazne zbog ubistva pripadnice indijanskog plemena u Vinipegu 2022. godine. Tužioci su kazali da je Skibiki (37), ubio četiri žene zbog rasne diskriminacije. Skibiki se tokom suđenja izjasnio nevinim i pozvao na narušeno mentalno zdravlje, piše BBC.

Službena potraga

Žrtve su Morgan Haris (Harris, 39), Marcedes Miran (Myran, 26) i Rebeka Kontois (Rebecca Contois, 24). Vlasti rade na identifikaciji četvrte žrtve, a domorodačke starješine su joj u međuvremenu dale ime Mashkode Bizhiki’ikwe, što znači Žena bivol. Vjeruje se da su ostaci dviju žrtava još uvijek na odlagalištu u Vinipegu. Službena potraga je zakazana za ovu jesen, nakon višemjesečnog pritiska porodice.

Tužioci navode da je Skibiki ubio žene između marta i maja 2022. i da je Contois bila posljednja žrtva. Upoznao ih je u lokalnim skloništima za beskućnike u Vinipegu, a zatim napao, zadavio ili utopio. Poslije je nad njima izvršio spolni čin pa raskomadao tijela i bacio u kante za smeće.

Za ubistva se možda ne bi ni saznalo da u maju 2022. muškarac koji je tražio staro željezo na smetljištu nije pronašao ljudske ostatke i pozvao policiju. Kada je policija privela Skibikija zbog smrti Kontois, on je priznao još tri ubistva.

Čuo glasove

Njegovi advokati su tokom suđenja tvrdili da zbog šizofrenije nije bio svjestan težine svojih postupaka. Kazali su da je čuo glasove koji su mu govorili da ubija žene u sklopu Božje misije. Sud mu je odredio četiri doživotne kazne, a pravo na uvjetnu slobodu će moći steći tek za 25 godina, kada će on sam imati najmanje 60 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.