BORBENI AVION

Veliki udarac za Ukrajinu: Srušen F-16 koji su nedavno dobili od Amerikanaca

Preliminarni izvještaji pokazali su da avion nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio na dan masovne ruske raketne paljbe

Borbeni avion F-16. Platforma X

E. Ć.

29.8.2024

Ukrajinski borbeni avion F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, prema američkim dužnosnicima, i to samo nekoliko sedmica nakon što su prvi takvi avioni američke proizvodnje stigli u Ukrajinu. 

Preliminarni izvještaji pokazali su da avion nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio na dan masovne ruske raketne paljbe u ponedjeljak, rekao je dužnosnik. Pad je vjerojatno bio rezultat pogreške pilota, prenosi Wall Street Journal.

Pentagon traži komentar

Ukrajina je prvi put upotrijebila avione F-16 u borbi za obaranje ruskih projektila tokom ovosedmičnih napada, naveo je Volodimir Zelenski. Ukrajinske zračne snage nisu htjele potvrditi pad niti status pilota. Pentagon je zatražio od ukrajinskih zračnih snaga komentar.

Vijest da je jedan od nekoliko aviona F-16 uništen veliki je udarac za Kijev, koji je za te zrakoplove molio mjesecima prije nego što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) prošle godine konačno dao zeleno svjetlo evropskim zemljama za transfer aviona.

Kijev se nada da će dobiti prednost

Kijev se nada da će ovaj napredni zapadni avion dati njegovim snagama prednost na bojnom polju, posebno u obaranju nadolazećih ruskih projektila. Međutim, i oni su ranjivi na ruske rakete protuzračne odbrane i predstavljaju metu visoke vrijednosti za moskovske snage.

Zelenski je početkom avgusta potvrdio dugo očekivani dolazak ovih američkih borbenih aviona u Ukrajinu, više od 29 mjeseci od početka ruske invazije. 

- Uspjeli smo. Ponosan sam na naše dečke koji vladaju ovim avionima i već su ih počeli koristiti za našu zemlju - poručio je tada Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.