IZVUČENO TIJELO

Replika vikinškog broda se prevrnula: Utopila se arheologinja

Norveški centar za koordinaciju spašavanja spasio ostalih pet članova posade

Dana: Utopila se. Instagram

Dž. R.

30.8.2024

Replika vikinškog broda se prevrnula tokom ekspedicije na Farskim otocima, a norveška policija saopćila je da je iz mora izvučeno tijelo Amerikanke koja se utopila.

Spašeno petero

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država potvrdilo je da je u blizini obale Norveške umrla američka državljanka, piše CNN.

- Arheologinja Karla Dana proglašena je nestalom nakon što je Norveški centar za koordinaciju spašavanja spasio ostalih pet članova posade s kojima je putovala u utorak navečer - rekao je glasnogovornik norveške policije za CNN. 

U projektu "Legendarno vikinško putovanje", tokom kojeg su trebali na brodu Naddoddur, replici vikinške brodice, ploviti od Farskih otoka do Trondheima u Norveškoj, sudjelovalo je šestero ljudi.

Poslan signal

U utorak oko 17:45 po lokalnom vremenu s broda je poslan signal za pomoć. Spasilački tim stigao je na mjesto događaja 50-ak minuta kasnije, ali su s broda signalizirali da je sve u redu te su se spasioci vratili.

Oko 20 sati s broda je poslan novi poziv u pomoć. Lokalni civilni čamci koji su stigli na mjesto događaja izvijestili su da se brodica prevrnula i da se u čamcu za spašavanje nalazi petero ljudi. S obzirom na to da među preživjelima nije bilo arheologinje, spasilačke službe organizirale su potragu. U srijedu ujutro pronašle su njeno tijelo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.