OBJASNILA U INTERVJUU

Novi stavovi Kamale Haris: Promijenila mišljenje o imigraciji, slanja oružja Izraelu i bušenju nafte

Otkrila i kako joj je Bajden saopštio da napušta utrku

Haris: Iskustvo donijelo novu percepciju. CNN

Dž. R.

30.8.2024

Američka demokratska kandidatkinja za predsjednicu Kamala Haris (Harris) u svom velikom intervjuu objasnila je zašto je odlučila promijeniti stavove o imigraciji i naftnim bušotinama. Kako tvrdi, njene temeljne vrijednosti se nisu promijenile, međutim, novostečeno iskustvo donijelo joj je novu perspektivu.

Postoje posljedice

Govorila je i o telefonskom pozivu američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden), u kojem ju je obavijestio da se povlači iz kandidature za drugi mandat, te o promjeni politike prodaje oružja Izraelu.

Naime, Haris je promijenila stavove o kontroverznoj metodi bušenja i dekriminalizaciji ilegalnih imigracija. 

- Mislim da je najvažniji i najznačajniji aspekt moje političke perspektive i odluka to da se moje vrijednosti nisu promijenile - rekla je Haris.

Također, navela je da će obnoviti poticaj za sveobuhvatni zakon o granicama koji bi imao stroži pristup migraciji u Sjedinjene Države i obećala da će provesti zakone protiv ilegalnog prelaska granice. 

- Imamo zakone koji se moraju poštovati ​​i provoditi, koji se bave ljudima koji ilegalno prelaze našu granicu i moraju postojati posljedice - kazala je Haris.

Stvarna kriza

- Spomenuli ste Green New Deal, odnosno plan borbe protiv klimatskih promjena. Oduvijek sam vjerovala da je klimatska kriza stvarna, da se radi o hitnoj situaciji zbog koje se moramo držati rokova - kazala je Haris. Podsjetimo, iz kampanje potpredsjednice rekli su da ona više ne podržava Green New Deal, prijedlog za rješavanje klimatskih promjena iz 2019. godine.

Haris je u septembru 2019. govorila o provedbi savezne zabrane "frackinga" i rekla da je definitivno za zabranu tog kontroverznog procesa. Hidrauličko frakturiranje (engl. hydraulic fracturing/fracking) je postupak drobljenja stijene pomoću hidrauličke tekućine pod vrlo visokim pritiskom.

Tokom tog procesa se voda, pijesak i razne hemikalije pumpaju duboko ispod površine zemlje kako bi se slomile podzemne stijene i oslobodio put nafti i plinu. No otkako je ušla u kampanju, Haris je promijenila stav i čak dala odlučujući glas za proširenje frackinga.

- Odredili smo kada treba ispuniti određene standarde za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ta se vrijednost nije promijenila. No uvidjela sam da možemo rasti i pospješiti ekonomiju čiste energije bez zabrane frackinga - kazala je. 

Kako ističe, njene vrijednosti se nisu promijenile te smatra da je važno izgraditi konsenzus i pronaći zajedničku tačku kako bi se mogli riješiti problemi.

Slaba tačka

Pitanje ekonomije za demokrate je i dalje slaba tačka u političkom smislu. Ankete pokazuju da više birača smatra da će Donald Tramp (Trump) bolje upravljati ekonomijom i ukrotiti inflaciju. Haris je ranije ovog mjeseca iznijela plan ekonomske politike fokusiran na smanjenje troškova za hranu, stanovanje i skrb o djeci.

Pritom se više fokusirala na izgradnju pristupačnog stanovanja, a ne na otvaranje novih radnih mjesta, kao što je to činio Bajden.

Također se pridružila snažnoj podršci predsjednika Bajdena Izraelu i odbacila pozive nekih iz Demokratske stranke da bi Vašington trebao odustati od slanja oružja Izraelu zbog velikog broja palestinskih žrtava u Gazi. Rekla je da podržava jak Izrael, ali i da se mora postići dogovor kako bi postigli prekid vatre u Gazi.

- Ne, trebamo postići dogovor. Ovaj rat mora završiti - rekla je Haris odgovarajući na pitanje bi li uskratila oružje Izraelu.

Poziv na telefon

Tokom intervjua opisala je kako je izgledao dan kad je nazvao Bajden i rekao da se povlači iz utrke. Kazala je da je kod kuće pripremala palačinke i slaninu kad je zazvonio telefon. 

- Nazvao je Bajden i rekao mi što namjerava uraditi. Upitala sam ga je li siguran, a on je odgovorio da jest - ispričala je.

Haris je u kampanji navela da će biti predsjednica "svih Amerikanaca", a u intervjuu da će ako bude izabrana, u svoj kabinet postaviti republikanca, no zasad nije odredila ko će to biti.

- Tokom cijele karijere govorim o važnosti raznolikosti mišljenja. Mislim da je bitno, kad se donose važne odluke, za stolom imati ljude s različitim iskustvima i stajalištima. Vjerujem da će američkoj javnosti koristiti da u kabinetu imamo i republikanca", rekla je Kamala Haris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.