ZA CNN

Prvi intervju Kamale Heris od kandidature: Otkrila kako je saznala da Bajden odustaje i da li bi stavila republikanca u kabinet

Osvrnula se i na stambenu politiku te predstavila plan da kupcima koji prvi put kupe kuću daju pogodnosti

Tom Volc i Kamala Heris. CNN

S. S.

30.8.2024

Aktuelna potpredsjednica SAD i kandidatkinja za najvišu poziciju u toj državi ispred Demokratske stranke Kamala Heris dala je svoj prvi intervju nakon što je i zvanično nominovana za kao prijedlog za predsjedničku kandidatkinju.

Ona je za CNN govorila u Savani zajedno s Timom Volcom, koji je njen izbor za potpredsjedničku poziciju.

Na samom početku kritikovala je svog protukandidata Donalda Trampa.

- U protekloj deceniji u bivšem predsjedniku smo imali nekoga ko je zaista forsirao agendu i okruženje koje se odnosi na umanjivanje karaktera i snage onoga što smo mi kao Amerikanci, koji zaista dijeli našu naciju. I mislim da su ljudi spremni okrenuti stranicu o tome - istakla je Heris.

Ekonomija prilika

Nakon toga je najavila svoj plan "ekonomije prilika" s ciljem smanjenja troškova svakodnevnih potrebština i kako bi roditelji novorođenčadi dobili 6.000 dolara "kako bi im pomogli da kupe autosjedalicu, kako bi im pomogli da kupe odjeća za bebe, krevetac.”

Osvrnula se i na stambenu politiku te predstavila plan da kupcima koji prvi put kupe kuću daju pogodnosti.

- Veoma sam ponosna na posao koji smo uradili i koji je inflaciju smanjio na manje od 3 posto, na posao koji smo uradili da ograničimo troškove insulina na 35 dolara mjesečno za starije osobe. Donald Tramp je rekao da će učiniti nekoliko stvari, uključujući i dopuštanje Medicareu da pregovara o cijenama lijekova. Nikad se to nije desilo. Uspjeli smo - naglasila je.

Postavljeno joj je i pitanje zašto je Bajdenova administracija čekala toliko da provede mjere ograničavanja davanja azila i pojačanih kontrola na granicama. Nije dala direktan odgovor na ovo pitanje, ali je kazala da je to Bajden uradio ove godine.

Podsjetila je da je rađeno s nekoliko republikanaca na zakonu o granici, no da su se oni na kraju okrenuli protiv njega.

- Donald Tramp je dobio vijest o ovom zakonu koji bi doprinio osiguranju naše granice. I pošto vjeruje da mu to politički ne bi pomoglo, rekao je svojim ljudima u Kongresu: "Nemojte to iznositi." Ubio je zakon zakon o sigurnosti granice koji bi stavio 1.500 agenata više na granicu - naglasila je.

Različiti pogledi

Nakon toga je kazala da bi mogla staviti u republikanca u svoju administraciju te navela da još uvijek nema nikog posebnog na svom umu u slučaju da pobijedi.

- Imam 68 dana do ovih izbora. Tako da ne stavljam kola ispred konja. Ali ja bih to uradila, mislim da je to zaista važno. Provela sam svoju karijeru pozivajući na različita mišljenja. Mislim da je važno imati ljude za stolom kada se donose neke od najvažnijih odluka koje imaju različite poglede, različita iskustva. I mislim – bilo bi od koristi američkoj javnosti da imam člana mog kabineta koji je republikanac - poručila je.

Kazala je da o Bajdenovom odustajanju saznala dok je provodila vrijeme s porodicom i nećakinjama.

- Sjeli smo da slažemo slagalicu. I telefon je zazvonio, a to je bio Džo Bajden. I rekao mi je šta je odlučio da uradi. Pitala sam ga: "Jesi li siguran?" A on je rekao: "Da" - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.