ANALIZA CNN-A

Kampanje se sukobile zbog mikrofona: Zbog čega Kamala Haris želi uključiti Donalda Trampa

Iz Harisinog tima žele promijeniti pravilo o gašenju mikrofona učesnika koji nema riječ

Haris i Tramp: Predsjednički kandidati. AP

E. Ć.

27.8.2024

Debata između predsjedničkih kandidata na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Kamale Haris (Harris) i Donalda Trampa (Trump) je trebala biti održana 10. septembra, ali je došlo do sukoba dvije kampanje.

Razlog sukoba je mikrofon. Naime, iz Harisinog tima žele promijeniti pravilo o gašenju mikrofona učesnika koji nema riječ - pravilo koje je Trampova kampanja ranije dogovorila dok je kandidat Demokrata bio Džo Bajden (Joe Biden).

Trampov tim to odbija, a uz to je on sam kritikovao TV stanicu ABC, koja bi trebala biti domaćin debate.

Potez Kamale Haris i njenog tima analizirao je CNN, podsjećajući na nezaboravnu debatu s Majkom Pensom (Mike Pence), bivšim potpredsjednikom SAD iz 2020. godine.

Debata s Pensom

- G. potpredsjedniče, ja govorim - najoštrija je rečenica Kamale Haris u inače nezaboravnoj debati s tadašnjim potpredsjednikom i koja savršeno objašnjava najnoviji obrat u njenom obračunu s Donaldom Trampom.

Većina demokrata čula je više nego dovoljno od republikanskog kandidata. Ali Haris mu želi dati priliku da kaže tačno ono što želi, kada želi, u njihovoj zakazanoj raspravi na ABC Newsu 10. septembra.

Njen tabor pokušava preokrenuti pravilo koje je tim predsjednika Džoa Bajdena osigurao za svoju debatu s Trampom u julu, a koje je osiguravalo da mikrofoni kandidata budu utišani kada nije bio red da govore. 

Ograničenje se smatralo pokušajem da se spriječi ponavljanje Trampovih stalnih prekida u njihovim raspravama 2020., što je nagnalo Bajdena da u jednom trenutku upita: "Hoćeš li začepiti, čovječe?"

Očito je da se Harisova kampanja nada dati Trampu priliku da sam sebe sabotira uvredljivim prekidom ili svojom prepotentnom osobnošću.

Trampov tabor uzvraća, iako je bivši predsjednik u ponedjeljak potkopao poziciju vlastitog tima, rekavši da bi vrlo rado izgubio gumb za isključivanje zvuka.

Ključno za Trampa

Svađa naglašava golemu potencijalnu važnost sukoba u definiranju narativa za ostatak kampanje, nakon najuspješnije predsjedničke debate ikada – na CNN-u krajem jula– koja je izbacila Bajdena iz utrke.

To je posebno ključno za Trampa, koji se borio da se prilagodi svom novom neprijatelju od povlačenja Bajdena - za kojeg su republikanci bili uvjereni da će ga pobijediti u novembru. 

Sastanak bi mogao biti njegova najbolja prilika da uspori Harisin zamah koji izlazi iz njezine konvencije u Čikagu, pogotovo zato što on i njegova kampanja vjeruju da ona nije spremna na pritisak odgovaranja na pitanja o politici i praćenja protivnika tako divljeg kao što je Tramp.

- Trump mora raspravljati. Haris mora raspravljati. Obojica imaju nešto za dokazati - rekao je CNN-ov politički analitičar Skot Dženings (Scott Jennings), republikanac.

Ogorčene razmjene između kampanja u ponedjeljak bile su još jedan znak kako je Haris transformirala kampanju. Njen tim sve više uživa u prilici da "trola" Trampa – ultimativnog političkog trola. Na primjer, objavila je snimak bivšeg predsjednika i zvukom kokodakanja kokoši kako bi sugerirala da bi se on mogao povući iz rasprave. A Harisini pomoćnici sugerisali su da se Trampovi "rukovatelji" nisu usudili postaviti pitanje mikrofona svom šefu.

Otvoreni mikrofon testirao bi samodisciplinu republikanskog kandidata u debati s Harisom, u vrijeme kada ga stratezi GOP-a mole da se drži politike i odustane od svoje politike razbojnika za dobrobit svoje kampanje.

Vizualni prikazi Trampa koji govori i otvoreno ne poštuje ženu koja ima priliku biti prva crna žena predsjednica govorili bi sami za sebe. 

Haris bi također imala priliku pokazati snagu u suprotstavljanju Trampu ponavljanjem svog poznatog odgovora u raspravi o Pensu. Trampovo histrioniziranje koje se činilo kao seksističko ili imalo rasne prizvuke moglo bi otuđiti glasače žene, manjine i birače iz predgrađa koji bi mogli biti vitalni u swing državama u novembru.

Odvratno ponašanje Trampa

Slike Trampa koji se odvratno ponaša utjecale bi na širu uobraženost Harisine kampanje koju je ona zaoštrila tokom Demokratske konvencije prošle sedmice - naime da Amerikanci imaju "proletnu priliku proći kroz gorčinu, cinizam i bitke iz prošlosti koje izazivaju podjele".

- Potpredsjednica želi da američki narod vidi nesputanog Donalda Trampa jer ćemo to dobiti ako ponovno postane predsjednik - rekao je portparol Harrisine kampanje Ian Sams za CNN i dodao:

- Mislim da je važno da na ovim izborima i u ovom trenutku američki narod vidi izbor između dva kandidata na sceni.

Usuditi se Trampu da ga prekine otvorenim mikrofonom ne bi bilo bez rizika za potpredsjednicu. Bivši predsjednik je 2016. opetovano razgovarao o demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton (Hillary Clinton) i ometao tok njenih odgovora. Iako se to republikanskom kandidatu u to vrijeme činilo nimalo laskavim, on je ipak pobijedio na izborima.

Maria Kardona (Cardona), politička komentatorica CNN-a, predložila je još jedan razlog zašto bi Haris mogla željeti otvoreni mikrofon. 

- Uključujući mikrofone, to će joj dati mogućnost da kontrolira ono što govori... kao i da ga provjeri na licu mjesta - rekla je Kardona za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.