ZBOG ZLOČINA

Policija u Buenos Airesu uhapsila bivšeg člana italijanskih Crvenih brigada

Bertulaci je odgovoran za zločine koji su potkopali demokratske vrijednosti i živote brojnih žrtava

Policija Buenos Aires. AP

FENA

30.8.2024

Policija Buenos Airesa uhapsila je bivšeg člana Crvenih brigada koga Italija traži zbog zločina počinjenih kao pripadnik krajnje ljevičarske gerilske grupe, saopćila je argentinska vlada u četvrtak.

Leonardo Bertulaci (Bertulazzi), koji je u Italiji osuđen za zkrivična djela uključujući otmicu i zločinačko udruživanje i suočava se s 27-godišnjom zatvorskom kaznom, godinama je bio u Argentini kao izbjeglica, u statusu koji je izgubio pod trenutnom administracijom predsjednika Javiera Mileija.

- Bertulaci je odgovoran za zločine koji su potkopali demokratske vrijednosti i živote brojnih žrtava - navodi se u saopćenju argentinske vlade.

Crvene brigade bile su radikalna ljevičarska grupa koja je djelovala u Italiji tokom 1970-ih i 1980-ih kada su postale poznate po izvršenju terorističkih zločina, uključujući otmicu i ubistvo 1978. godine bivšeg talijanskog premijera i čelnika demokršćana Alda Mora.

Italijanska policija saopćila je da je Bertulaci, koji je u bijegu od 1980., bio umiješan u otmicu 1977. kroz koju su Crvene brigade zaradile novac za otkupninu koji je korišten za operaciju protiv Mora.

Bertulazzi je prvobitno uhaopšen u Buenos Airesu 2002. godine, saopćila je policija, ali je pušten nekoliko mjeseci kasnije nakon što su ga argentinske vlasti odbile izručiti Italiji.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je da je njegovo posljednje hapšenje "omogućila intenzivna i plodna suradnja" između Italije, Argentine i Interpola, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.