ODLUKA FDA-E

U Americi odobrene nadograđene vakcine protiv koronavirusa

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da novu vakcinu prime svi pojedinci stariji od šest mjeseci

Vakcina omogućava bolju zaštitu. Platforma X

E. Ć.

31.8.2024

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je nadograđene vakcine protiv koronavirusa koje bi trebalo da pruže zaštitu od varijanti virusa koje trenutno kolaju populacijom, a pokazalo se da su nove formule efikasnije od trenutno dostupnih, prenio je Forbes.me.

U četvrtak, 22. avgusta, odobrene su vakcine Fajzera (Pfizer) i Moderne, dok iz Novavaxa kažu da još rade s agencijom na dobijanju odobrenja uoči početka sezone virusa.

Dostupne prije početka sezone

Broj slučajeva zaraze koronavirusom obično skoči okom jesenjih i zimskih mjeseci, otprilike se poklapajući s trajanjem sezone gripe i prehlada. Upravo zato se očekuje da će nove vakcine postati dostupne prije početka sezone kako bi pomogle u smanjenju širenja zaraze.

FDA je u početku preporučivala vakcine protiv varijante JN.1, ali kasnije je promijenila preporuku i savjetovala proizvođačima da se u razvoju vakcine fokusiraju na podvarijantu KP.2.

I Moderna i Fajzer svoje vakcine su prilagodili novoj podvarijanti, a Novavax kaže da je njihova proizvodnja za vakcinu protiv varijante JN.1 već krenula i da neće imati novu vakcinu protiv podvarijante KP.2 spremnu do jeseni.

Preporuka stručnjaka

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da novu vakcinu prime svi pojedinci stariji od šest mjeseci, bez obzira na to jesu li ranije vakcinisani. Vakcine i Moderne i Fajzera biće dostupna svima starijima od šest mjeseci, dok će vakcina Novavaxa biti namijenjena starijima od 12 godina.

Iako su trenutno dostupne vakcine – proizvedena za varijantu XBB.1.5 – efikasna u zaštiti protiv varijante JN, nove verzije sva tri proizvođača nude veću zaštitu. 

Modernina vakcina protiv podvarijante KP.2 do osam je puta efikasnija u zaštiti od varijanti JN od vakcine za varijantu XBB.1.5, pokazalo je testiranje na miševima. U poređenju s dostupnom protiv varijante XBB, Fajzerova nova vakcina nudi do 7,3 puta veću zaštitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.