SLOVENSKA MINISTRICA

Fajon: Ovo je najteži Bledski strateški forum dosad

Ministrica vanjskih poslova Slovenije je na otvaranju Foruma u ponedjeljak naglasila da na veliki broj kriza i konflikata u svijetu odgovor mora biti

Tanja Fajon. Anadolija

N. H.

4.9.2024

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon zatvorila je ovogodišnji Bledski strateški forum za koji je navela da je najteži u složenoj geopolitičkoj situaciji.

- Bilo je to novo neprocjenjivo iskustvo, svakako daleko najteži forum u složenoj geopolitičkoj situaciji, ali je više od 2.500 gostiju otišlo kući sa dobrim utiscima gostoprimstva Slovenije - napisala je Fajon na društvenoj mreži X.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije je na otvaranju Foruma u ponedjeljak naglasila da na veliki broj kriza i konflikata u svijetu odgovor mora biti politika i diplomatija.

- Ovogodišnji naziv foruma "Svijet paralelnih realnosti" čini se da je odgovarajući jer oslikava stanje svijeta danas, pokazuje na veliki broj nepravdi i na nejednakost, pokazuje neiskrenost i duple aršine u donošenju odluka, pokazuje i posljedice neispunjenih obećanja - kazala je Fajon.

Među učesnicima Foruma bili su i specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske, Gordan Grlić Radman i Peter Sijarto i proslavljeni šahista Gari Kasparov, koosnivač Foruma Slobodna Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.