TAJLAND

Kralj odobrio vladu nove premijerke Paetongtarne Shinawatre

Njena Pheu Thai stranka, koja je, skupa s prethodnim inkarnacijama, predvodila vlade od 2001. godine, ostaje dominantna snaga

Tajlandski kralj. Fena

FENA

4.9.2024

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn podržao je novi kabinet premijerke Paetongtarne Shinawatre, objavila je u srijedu Kraljevska gazeta, s 12 novih lica u sastavu njene koalicijske vlade od 36 članova.

Paetongtarnu (38), izabrao je prošlog mjeseca parlament da postane najmlađi tajlandski premijer nakon šokantnog uklanjanja prethodnika Srettha Thavisina od strane suda.

Njena Pheu Thai stranka, koja je, skupa s prethodnim inkarnacijama, predvodila vlade od 2001. godine, ostaje dominantna snaga u novom kabinetu, zadržavajući ministra finansija Pichaija Chunhavajira i ministricu vanjskih poslova Maris Sangiampongsa.

Zamjenik premijera Phumtham Wechayachai preuzima resor odbrane, a na mjestu ministra trgovine zamijenio ga je glavni savjetnik Pheu Thai i bivši ministar energetike Pichai Naripthaphan.

Pheu Thai, populistička stranka milijarderske porodice Shinawatra, ima 17 pozicija u vladi, koje uključuju ministre i zamjenike ministara, dok je preostalih 19 podijeljeno među koalicijskim partnerima.

Novi kabinet mogao bi dostaviti svoj prijedlog politike parlamentu već ideće sedmice, kazao je Reutersu vladin šef Wisut Chainarun.

To uključuje prilagodbu politike potpisa Pheu Thai za prenos kredita od 10.000 bahta (292 američkih dolara) na 50 milona Tajlanđana putem aplikacije za pametne telefone, od kojih će se neki sada isporučivati ​​u gotovini.

Paetongtarn je najmlađa kći kontroverznog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, za koga se još smatra da ima moć iza scene.

Ona je također druga žena i četvrti član porodice na najvišoj poziciji, dok je ostalo troje smijenjeno državnim udarima ili sudskim odlukama.

Pheu Thai također će kontrolirati ministarstva prometa, zdravstva, turizma i kulture, dok je stranka Bhumjaithai, druga najveća u savezu, dobila osam mjesta u kabinetu, uključujući ministarstva unutarnjih poslova, obrazovanja i rada.

Bhumjaithai je kazala da će nastaviti s planovima za zakon o kanabisu za regulaciju marihuane nakon što je njegov uspjeh u dekriminalizaciji narkotika izazvao procvat u poslovima povezanim s marihuanom.

Brzo formiranje vlade dobar je znak i pomoglo bi osigurati neometano provođenje poticajnih mjera, kazao je Payong Srivanich, predsjednik Udruge tajlandskih bankara.

- Postoji mnogo stranaka, ali vjerujemo da postoji jedinstvo. Radit ćemo zajedno s vladom. Brzi prenos novca u ekonomski sistem, posebno ranjivim grupama, stvorit će živost u najširoj javnosti - kazao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.