UKRAJINA

Stotine ljudi oplakuju majku i kćerke ubijene u ruskom napadu na Lavov

Sedam civila je ubijeno, a više od 50 ranjeno u napadu dronom i projektilima u srijedu koji je pogodio stambeno područje

Jedini preživjeli je otac ubijenih kćerki. AP

Dž. R.

7.9.2024

Stotine stanovnika Lavova spakovali su se u petak u crkvu da oplakuju tri sestre i njihovu majku, ubijene u ruskom napadu koji je pogodio njihov dom u gradu na zapadu Ukrajine stotinama kilometara od fronta linija.

Muž jedini preživjeo

Sedam civila je ubijeno, a više od 50 ranjeno u napadu dronom i projektilima u srijedu koji je pogodio stambeno područje Lavova. Među poginulima su Jevhenija Bazilevič,43, i njene tri kćerke Jarina, 21, Darija,18, i Emilija, 7.

Hor je pjevao dok su ožalošćeni nosili sanduke u procesiji do crkve. Mnogi u gomili su držali suncokrete, neki su nosili tradicionalne ukrajinske košulje.

Otac sestara, Jaroslav Bazilevič, 48, plakao je i grlio dobronamjernike pored otvorenih bijelih sanduka svoje tri kćerke i supruge, lica prekrivenog posjekotinama i modricama zadobijenim tokom napada.

- Nikada u životu nisam srela takve ljude - rekla je Oleksandra Petryuk, bliska prijateljica jedne od starijih sestara, držeći buket krizantema i boreći se sa suzama ispred crkve.

Rusija negira

Dodala je da ne razumije zašto se desila ova nepravda i zašto je njihova dobra porodica morala umrijeti.

Rusija negira da je namjerno gađala civile, iako su njene snage ubile hiljade njih tokom invazije punog razmjera, koju je Moskva pokrenula u februaru 2022. 

Rusija redovno pogađa mete širom Ukrajine daleko od linije fronta, govoreći da narušava sposobnost Ukrajine da se bori oštećivanjem njihove infrastrukture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.