SVE JE STALO

Dan koji je promijenio svijet i Ameriku: Godišnjica terorističkog napada u kojem su hiljade ljudi ubijene

Kule bliznakinje sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata

911 - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. Aj.

prije 7 dana

Prije 23 godine Amerika je stala. Na današnji datum 2001. godine u Njujorku izvršeni su teroristički napadi u kojima je ubijeno oko 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 povrijeđeno.

Teroristički napad na kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i na zgradu Pentagona 11. septembra, prema zvaničnim izvještajima, izveli su pripadnici Al Kaide otetim putničkim avionima.

Avion American Airlines zabio se u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu, a dvadesetak minuta kasnije avion United Airlines udario je u južnu. Obje kule bliznakinje sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata, što je dovelo i do znatnog oštećenja okolnih zgrada.

Treći avion otet iznad Ohaja pao je na zapadnu stranu Pentagona i izazvao urušavanje zgrade. Četvrti avion letio je u pravcu Vašingtona, ali se srušio u polje u Pensilvaniji, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se s otmičarima za kontrolu.

U Svjetskom trgovinskom centru i okolini poginule su 2.753 osobe, u Pentagonu 184, a u Pensilvaniji 40.

Nakon ovih napada, SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Afganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev Vašingtona da proteraju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004., a kao motiv je naveo podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji. Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u raciji koju su sprovele američke snage.

Teroristički napad 11. septembra 2001. jedan je od događaja koji su obilježili početak 21. stoljeća, u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u SAD i ostatku svijeta. Na mjestu na kojem su se nalazile kule bliznakinje u Njujorku podignuto je spomen-obilježje žrtvama, a izgrađene su i nove zgrade Svjetskog trgovinskog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.