SASTAT ĆE SE S ERDOANOM

Uoči posjete Turskoj: Vladimir Putin ima neobičan zahtjev

U pravilu ne otkrivamo detalje o pripremama za posjete našeg predsjednika, budući da jesu povjerljive prirode, rekao je Peskov

Erdoan i Putin. Anadolija

Anadolija

prije 6 dana

Pripreme za posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj napreduju, potvrdio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Nadamo se da će do posjeta doći nakon što sve pripreme budu dovršene. Te pripreme traju već duže vrijeme - rekao je Peskov na brifingu za novinare u Moskvi, dodajući da se i Moskva i Ankara raduju posjetu.

Na pitanje o izvješćima bliskoistočnih medija o mogućem zahtjevu da zrakoplovi ruskih zračno-svemirskih snaga prate zrakoplov predsjednika Putina, glasnogovornik Kremlja je rekao: 

- U pravilu ne otkrivamo detalje o pripremama za posjete našeg predsjednika, budući da jesu povjerljive prirode. I sada ćemo zadržati tu diskreciju - napomenuo je.

Dok se Putinova posjeta Turskoj još uvijek dogovara, Kremlj predviđa potencijalne interakcije između ruskog i turskog predsjednika na nadolazećem summitu BRICS-a u Kazanu u listopadu.

- Radujemo se kontaktu između dvojice predsjednika u Kazanu na summitu BRICS-a ako se ukaže prilika. Nadamo se da će do takvog sastanka doći - dodao je Peskov.

Rusija bi trebala predsjedati organizacijom BRICS 2024. godine, a glavni summit zakazan je za 22. i 24. oktobra u Kazanu. Osim sastanka na vrhu čelnika BRICS-a, događaj će sadržavati "outreach" sesije s čelnicima iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.