OBIŠAO IH KIM JONG-UN

Sjeverna Koreja: Po prvi put objavljene fotografije postrojenja za obogaćivanje uranijuma

On se upoznao sa proizvodnjom nuklearnih bojevih glava i trenutnim nuklearnim materijalima, navodi se u izvještaju

Jong-un: Obilazak postrojenja. X

Dž. R.

prije 5 dana

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je objavio fotografije na kojima obilazi lokacije navodnih postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Nije poznata lokacija

Zemlja, koja je izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine i koja je pod sankcijama UN-a zbog svojih zabranjenih programa naoružanja, nikada nije javno otkrila detalje svog postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Takva postrojenja proizvode visoko obogaćeni uranijum, koji je potreban za proizvodnju nuklearnih bojevih glava, okretanjem originalnog materijala u centrifugama pri velikim brzinama.

Sjevernokorejska agencija KCNA nije objavila lokaciju objekata niti datum kada je izvršena Kimova posjeta, osim da je posjetio Institut za nuklearno oružje i "proizvodnu bazu nuklearnih materijala za oružje", prenosi France24.

Jačanje temelja

Tokom posjete, Kim je naglasio potrebu da se dodatno uveća broj centrifuga da bi se eksponencijalno povećalo nuklearno oružje za samoodbranu u skladu sa politikom stranke za izgradnju nuklearnih oružanih snaga.

On se upoznao sa proizvodnjom nuklearnih bojevih glava i trenutnim nuklearnim materijalima, navodi se u izvještaju. Osim toga, sjevernokorejski lider je informisan o postrojenju koje dinamično proizvodi nuklearne materijale proučavanjem, razvojem i uvođenjem svih elemenata sistema uključujući centrifugalne separatore.

Kim je pozvao postrojenje da "pogura naprijed uvođenje centrifuge novog tipa kako bi dodatno ojačao temelj za proizvodnju nuklearnih materijala za oružje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.