"OVO JE BEZ PRESEDANA"

Evropa se sprema za kišu kakva dugo nije viđena: Alarmantno stanje, Austrija spremila vojsku

U Austriji se pripremaju vreće s pijeskom, u Češkoj se prazne rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave

Velike padavine u centralnoj Evropi. Heute.at / AP

E. Ć.

prije 4 dana

Nakon što su meteorolozi upozorili na potencijalno katastrofalne padavine u centralnoj Evropi, pojedine zemlje se spremaju za eventualne poplave.

U Austriji se pripremaju vreće s pijeskom, u Češkoj se prazne rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave. Zbog jake kiše i snijega u planinama u Austriji je već došlo do prekida putovanja.


Tamošnji kancelar Karl Nehamer (Nehammer) rekao je da je vojska spremna rasporediti do 1.000 vojnika ukoliko bude potrebno.

Prijetnje od poplava ozbiljno su shvatili i u Pragu. Prije dva desetljeća poplave su opustošile glavni grad Češke koji ovog puta želi biti spreman.

Prag: Zatvoren takozvani Đavolji kanal. AP

Jutros su teška čelična vrata, debela jedan metar, zatvorila takozvani Đavolji kanal ili Certovku, vodeni tok koji presijeca povijesnu četvrt Mala Strana u Pragu prije nego što se ponovno spoji s rijekom Vltavom.

Vrata Certovka dio su nacionalne mreže odbrane od poplava za koju dužnosnici kažu da je koštala više od milijardu eura kako bi se spriječilo ponavljanje katastrofalne štete iz 1997. i 2002. godine.

Prag se nada da će izbjeći najgore. Pažnja je ovog vikenda usmjerena na centralne i istočne dijelove zemlje, naročito Sjevernu Moravsku, gdje je 1997. godine život izgubilo 50 ljudi.

Planine Jeseniki mogle bi dobiti oko 400 mm kiše po kvadratnom metru tokom sljedeća tri dana, a ta će se voda potom slijevati ​​niz rijeku Odru i dalje prema Poljskoj, prolazeći pored niza gradova i sela na putu.

Manuel Kelemen, prognostičar za Puls24 TV, kaže da je s meteorološkog gledišta, "ono što vidimo izvanredno, ako ne i bez presedana". Željeznička mreža OEBB savjetovala je svim putnicima da odgode putovanja koja nisu hitna.

S druge strane premijer Poljske Donald Task (Tusk) pokušao je uvjeriti tamošnju javnost kako prognoze "nisu pretjerano alarmantne" i da nema razloga predviđati bilo što toliko strašno da bi moglo izazvati prijetnju širom zemlje.

Poljska teritorijalna vojska je u pripravnosti, rekao je, a procjenjuje se da su u jednoj od četiri južne pokrajine, Malopoljskoj, uskladištena dva milijuna vreća s pijeskom, dok je još milijun dostupan u Donjoj Šleziji, pokrajini oko Vroclava.

Neprekidna jaka kiša očekuje se i u Njemačkoj, tačnije pokrajini Bavarskoj. Kako BBC navodi da se radi o regionalnoj, a ne nacionalnoj hitnoj situaciji, pri čemu se očekuje da će velik dio srednje Evrope biti zahvaćen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.