PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Osvajači lansirali više od 70 “dronova šaheda”, većina oborena

Zelenski je zahvalio vojnicima armijske avijacije, pokretnih vatrogasnih grupa i PVO

Anadolija

FENA

prije 4 dana

“Ruski osvajači su ove noći lansirali više od 70 dronova `šaheda` širom Ukrajine”, prenio je predjsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući snagama branilaca većina je oborena.

Zelenski je zahvalio vojnicima armijske avijacije, pokretnih vatrogasnih grupa i PVO, koji su u Kijevskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Vinjičkoj, Odeskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Hersonskoj, Harkovskoj i Donjeckoj oblasti tokom cijele noći štitili Ukrajince.

UN: Nuklearna retorika ne doprinosi okončanju rata

Zvaničnik UN-a Stefan Dižarik izjavio je da retorika o nuklearnom oružju koje Rusija koristi ne doprinosi okončanju rata.

“Retorika koju čujemo je još jedan pokazatelj da se ne krećemo ka okončanju ovog sukoba onako kako bismo željeli – u okviru međunarodnog prava i Povelje UN”, rekao je Dižarik na brifingu za novinare, komentarišući prijetnje Zapadu koje je u petak na sjednici Savjeta bezbjednosti iznio ambasador Rusije u UN Vasili Nebenzja, prenosi Ukrinform.

Prema njegovom uvjerenju, Ukrajina će biti jedna od tačaka koje će zauzimati važno mjesto u dnevnom redu generalnog sekretara.

“Mislim da upotreba prijetećeg jezika samo povećava rizik od pogrešne procjene. A kada je u pitanju nuklearno oružje, pogrešna procjena je nešto što ne možemo sebi priuštiti”, dodao je portparol generalnog sekretara UN.

Niko da ne koristi nuklearno oružje

On je napomenuo da je Guteres više puta pozivao nuklearne sile da se hitno dogovore da “niko od njih nikada, ni pod kojim okolnostima, ne smije da koristi ovo oružje”.

Savjet bezbjednosti UN sastao se na zahtjev Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.