SVIJET

O čemu su razgovarali Kim Džong Un i Sergej Šojgu?

U izvještaju sjevernokorejske zvanične novinske agencije se navodi da je Kim rekao da će Sjeverna Koreja nastaviti da širi saradnju sa Rusijom

Sjeverna Koreja i Rusija. Facebook

E. T.

prije 4 dana

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa ruskim zvaničnikom za bezbjednost Sergejom Šojguom sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje dvije zemlje kako bi „branili zajedničke bezbjednosne interese“, javlja danas agencija KCNA, prenosi Rojters.

U izvještaju sjevernokorejske zvanične novinske agencije se navodi da je Kim rekao da će Sjeverna Koreja nastaviti da širi saradnju sa Rusijom u skladu sa strateškim partnerstvom dvije zemlje.

SAD i Ukrajina, kao i nezavisni analitičari, tvrde da Kim pomaže Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu isporukom raketa i projektila u zamjenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć Moskve.

Moskva i Pjongjang su negirali optužbe, ali su obećali da će pojačati vojnu saradnju i potpisali sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvom na samitu u junu.

Šojgu, koji je do maja bio ministar odbrane Rusije, a sada je sekretar Savjeta bezbjednosti, je svojom posjetom Pjongjangu u julu prošle godine nagovijestio početak bližih veza između Sjeverne Koreje i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.