PROBLEMI

U Češkoj zbog kiše stali vlakovi, 64.000 kuća bilo bez struje, evakuiraju sela

Više sela je evakuirano, a vozovi jutros nisu prometovali na desetak linija u Češkoj, objavio je Novinky.cz

Poplave u Češkoj. Platforma X

E. T.

prije 4 dana

Kiša ne prestaju padati u Češkoj, a vodostaj rijeka naglo raste. Zbog jake kiše i vjetra jutros je bez struje bilo više od 63.000 domaćinstava, a problemi su uglavnom na sjeveru države.

Više sela je evakuirano, a vozovi jutros nisu prometovali na desetak linija u Češkoj, objavio je Novinky.cz.

Češki meteorolozi za danas predviđaju intenzivnije oborine nego jučer, osobito u planinskim područjima. Očekuje se porast vodostaja, a posebno ozbiljna situacija očekuje se na rijeci Sazavi.

Češki hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje na poplave: najviši stupanj opasnosti proglašen je na 27 mjesta.

Ponegdje je od petka već palo ukupno 50 do 110 milimetara oborine, odnosno 50 do 110 litara po kvadratnom metru.

Bolnica u Brnu evakuira veći broj pacijenata koji će biti prebačeni u bolnice u regiji, rekla je gradonačelnica Marketa Vankova. 

Situacija s neprestanim oborinama pogoršava se i u susjednoj Poljskoj, izvijestio je portal Polsat News, koji navodi da je situacija najgora u područjima koja graniče s Češkom.

Stanovnici u selu Morow na jugozapadu Poljske evakuirani su sinoć nakon što se rijeka Mory izlila iz korita. Još 400 ljudi evakuirano je u gradu Glucholazy, kojem prijeti visok vodostaj rijeke Biala Glucholaska.

Do subote u 6 sati vatrogasci u Poljskoj zabilježili su 1300 intervencija vezanih uz otklanjanje posljedica jake kiše.

Konstantno se provode preventivne akcije u ugroženim područjima, spasilačke službe i dalje su spremne za intervenciju, stoji u priopćenju Poljske vatrogasne i spasilačke službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.