CIKLON BORIS

Hurem Avdić iz Beča za "Avaz": Situacija je alarmantna, sve podsjeća na veliku poplavu iz 2002. godine

Na višim nadmorskim visinama za manje od 24 sata palo je do jednog metra snijega

Poplave u Austriji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Alen Bajramovic

prije 3 dana

Zbog opasnosti od poplava u Donjoj Austriji proglašeno je stanje prirodne katastrofe, prvi objekti već su se našli pod vodom a u pojedinim dijelovima Beča i još nekim gradovima započeta je evakuacija stanovništva. Mediji javljaju da je u akciji spašavanja poginuo jedan vatrogasac.

Na višim nadmorskim visinama za manje od 24 sata palo je do jednog metra snijega.

- Problem su padavine, ali I jak vjetar koji obara drveće. Kiša pada od četvrtka i situacija je kritična. Ja živim nadomak Beča u Donjoj Austriji koja je od jutros proglašena područjem katastrofe. Svim dijelovima na obalama rijeka prijeti opasnost. Iako je Austrija po pitanju zaštite stanovništva dosta napredna, ovdje i svako manje mjesto na primjer ima vatrogasnu službu, jednostavno pale su velike količine kiše pa su spasilačke službe na terenu sada pred velikim izazovom - kazao je za "Avaz" Hurem Avdić, potpredsjednik Saveza udruženja bh građana u Austriji "Consilium Bosniacum".

Na snazi je upozorenje građanima da se ne kreću bez potrebe, pojedine komunikacije su u prekidu, zabranjene posjete grobljima i parkovima ...

- Dobio sam informacije i od naših građana, Bosanaca i Hercegovaca nadomak Beča, da su nekima kuće I pogoni već poplavljeni i da je situacija alarmantna. Austrija je stabilna i ekonomski jaka država i podnijeće se sve ovo, važno je sačuvati živote, a narednih dana će se ispumpavati voda i otklanjati štete, koje će sasvim sigurno biti milionske. Nažalost, sve podsjeća na 2002. godinu kada je Austrija imala stogodišnju poplavu - ističe Avdić.

Padavine ne prestaju pa se očekuje da vanredno stanje potraje do utorka, a vrhunac vodenog vala očekuje se večeras i sutra.

Mobilizirane su sve spasilačke službe, a očekujući ciklon Boris Austrija je ranije angažirala i vojsku.

- Popodne se očekuje prestanak padavina ali ako do tada padne kiše koliko se prognozira neke brane bi mogle popustiti. To bi bila još veća opasnost za stanovništvo. U nekim dijelovima već se uključila i vojska i njihovi helikopteri. Jedan vatrogasac je izgubio život - kaže Hurem Avdić iz Saveza "Consilium Bosniacum". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.