NORKOPING

U Švedskoj oskrnavljena bosanska džamija: Na zidovima napisane uvredljive poruke

Ova akcija budi neugodne uspomene iz vremena kada su mnogi naši članovi došli u Švedsku kao izbjeglice tokom rata u Bosni

Džamija u Norkopingu. Facebook

E. Ć.

25.9.2024

U švedskom gradu Norkopingu meta napada bila je bosanska džamija na kojoj su razbijeni prozori te napisane uvredljive poruke po zidovima.

- Sa velikom sramotom i dubokom tugom osuđujemo odvratan napad na izgradnju naše džamije u Norkopingu, gdje su razbijeni prozori i uvredljive poruke ispisane po zidovima. Ova akcija budi neugodne uspomene iz vremena kada su mnogi naši članovi došli u Švedsku kao izbjeglice tokom rata u Bosni. 

Poruke koje su sada usmjerene prema nama slične su neonacističkim sloganima na koje su se do tada susreli - navodi se u saopćenju koji je objavio Haris Delić, član Međuvjerskog vijeća Švedske.

U saopćenju se navodi kako napad vide kao napad, ne samo na sveto mjesto i zajednicu, već i na osnovne vrijednosti uvažavanja, tolerancije i različitosti cijelog švedskog društva.

- Ovo je drugi veliki zločin iz mržnje koji cilja na džamije zajednice i njene pripadnike u kratkom vremenu, a mi doživljavamo opći povećani islamofobni osjećaj u društvu. Stoga se direktno obraćamo vladi sa prijedlogom da se učini više na zaštiti vjerskih sloboda u Švedskoj. 

U vrijeme polarizacije i sve veće kampanje mržnje poput ove, očekujemo da vlada djeluje odlučnije i intenzivnije u bezbjednosnom radu sa vjerskim zajednicama - poručili su.

Istaknuli su da ovaj čin mržnje neće oblikovati i slomiti duh, nego ojačati odlučnost da nastave s gradnjom džamije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.