SLUČAJ OD 15. SEPTEMBRA

Rut se izjasnio da nije kriv za pokušaj ubistva Trampa

Rut se skrivao izvan ograde s pogledom na šestu rupu terena

Rajan Rut. AP Photo/Efrem Lukatsky

S. S.

prije 3 dana

Muškarac osumnjičen za pokušaj ubistva Donalda Trampa, nakon što se pozicionirao s puškom izvan golf terena bivšeg predsjednika 15. septembra, danas se izjasnio da nije kriv prema pet tačaka optužnice.

Tokom sudskog saslušanja Rajan Rut (58) izjasnio se da nije kriv prema optužnicama koje uključuju atentat na važnog predsjedničkog kandidata. Već je naređeno da ostane u zatvoru do početka suđenja.

"Iznevjerio sam vas"

Tužioci su rekli da je Rut namjeravao ubiti Trampa dok je igrao golf u golf klubu Trump International u Vest Palm Biču. Rut, izvođač krovnih radova koji je krpao kraj s krajem, osudio je predsjedničkog kandidata u samizdatu te pismu u kojem iznosi pokušaj Trampovog ubistva, prema riječima tužitelja. 

- Ovo je bio pokušaj ubistva Donalda Trampa, no iznevjerio sam vas - napisao je osumnjičeni, prema sudskom tužilačkom podnesku.

Rutovi advokati su na sudskom ročištu 23. septembra naveli da je Rutovo pismo možda bilo pokušaj privlačenja pažnje i podvukli njegova nastojanja da promoviše demokratiju u Ukrajini i Tajvanu.

Skrivao se

Rut se skrivao izvan ograde s pogledom na šestu rupu terena, gdje su vlasti pronašle pušku tipa AK-47, vrećicu s grickalicama, digitalni fotoaparat i torbe s metalnim pločama namijenjenim zaštiti od pucnjave američke Tajne službe, prema riječima tužiocima.

Agent Tajne službe koji je nadgledao teren uočio je Ruta i zapucao nakon što je primijetio da se puška probija kroz ogradu. Rut je pobjegao te je kasnije uhapšen na autoputu na Floridi, rekli su tužioci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.