STRADALA 3 CIVILA

U zračnim napadima na Damask poginula sirijska novinarka

Ovaj napad se dogodio nakon što je Izrael najavio početak kopnene operacije u Libanu

Safaa Ahmed: Poznata novinarka. X

Dž. R.

prije 5 sati 14 minuta

Nakon što je Izrael navodno izveo nekoliko zračnih napada na Damask, sirijska državna novinska agencija izvijestila je da je poginula novinarka sirijske televizije Safaa Ahmed i još dva civila.

Više žrtvi

Prema agenciji SANA, sirijske zračne odbrane su se suprotstavile izraelskim zračnim napadima koji su odnijeli tri civilna života i ranili devet osoba, kao i izazvali značajnu materijalnu štetu.

Ovaj napad se dogodio nakon što je Izrael najavio početak kopnene operacije u Libanu, koja je uključivala dodatna bombardiranja glavnog grada, Bejruta, i palestinskog izbjegličkog kampa Ein el-Hilweh.

- Izraelski neprijatelj izveo je zračni napad vojnim avionima koji su letjeli iz pravca okupiranog sirijskog Golana, ciljajući nekoliko lokacija u gradu Damasku - prema informacijama vojnog izvora za agenciju SANA.

Sirijska zračna odbrana odgovorila je projektilima i dronovima, koji su oborili "većinu" napada, ali nisu mogli spriječiti smrt tri civila.

Među poginulima u jednom od tih napada, koji je pogodio blizu Generalne korporacije za telekomunikacije, je i poznata novinarka Syrian TV, državnog kanala, Safaa Ahmed, prema izvještajima njenih kolega.

Napad još uvijek nije potvrdio nijedan službeni izvor iz Izraela niti snage odbrane.

Kopnena akcija

Izraelska vojska je u ranim satima utorka započela kopnenu "ograničenu, lokaliziranu i specifičnu" akciju na jugu Libana, ranije je potvrdila izraelska vojska (IDF) u saopćenju.

- Prije nekoliko sati, Izraelske odbrambene snage (IDF) započele su ograničene, lokalizirane i selektivne kopnene upade, zasnovane na tačnim informacijama, protiv ciljeva i terorističke infrastrukture Hezbolaha na jugu Libana - objavili su u saopćenju.

Radi se o dugo očekivanoj akciji koja se provodi, bez daljih detalja, "u selima blizu granice", koja, prema izraelskim snagama, "predstavljaju neposrednu prijetnju za izraelske zajednice na sjeveru Izraela".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.