VOJNI ANALITIČAR

Neven Kazazović za "Avaz": Iranski napad je vrsta kontrolisanog odgovora na ono što je radio Izrael

Izraelci tvrde da je sve već presretnuto, a Iranci da je oko 80 posto projektila pogodilo cilj

Kazazović: Komentarisao novi napad Irana na Izrael. AP / Facebook

prije 6 sati 37 minuta

Iran je danas pokrenuo masovni raketni napad ispalivši balističke rakete na ciljeve širom Izraela. Kako je navedeno u saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), ispaljeno je preko 180 projektila u dva vala.

Detalje novog napada, drugog u ovoj godini Irana na Izrael za portal "Avaza“ komentarisao je vojni analitičar Neven Kazazović i približio kakve bi ovo moglo imati posljedice na eskalirajuću situaciju na Bliskom istoku.

Efikasnost protuzračne odbrane

- Još su vijesti prilično nepotpune. Jedni tvrde jedno, drugi drugo. Izraelci tvrde da je sve već presretnuto, a Iranci da je oko 80 posto projektila pogodilo cilj. Ono što je karakteristično da se uopće ne spominju dronovi, nego se spominju balističke rakete. 

One imaju svojstva da nose više eksploziva nego dronovi, da lete jako velikom brzinom, više mahova, tako da ih je jako teško presresti. Sada dolazi do izražaja vazdušnog napada i protuzračne odbrane. Da li je protuzračna odbrana toliko efikasna, da li avioni učestvuju u obaranju tih projektila. Ako ti projektili tako velikom brzinom, u to sumnjam, ali, eto, kaže se da učestvuju. Mada moram istaći, još uvijek je teško bilo šta decidirano reći – započeo je Neven Kazazović za portal "Avaza“.

U aprilu je Iran prvi put napao Izrael, ali između tog i današnjeg napada, kako i sam Kazazović kaže, postoji jedna ključna razlika.

- Razlika između ovog napada i onog u aprilu je što je tada učestvovao veliki broj dronova. Dronovi lete do 200 kilometara na sat, vrlo ih je lako skidati. Avijacija je odigrala tu veliku ulogu u obaranju dronova. U ovom slučaju se ne spominju. Ne spominje se ni količina balističkih projektila. 

Jedna vrsta odgovora

Koliko ih je bilo? Šta je bilo? Da li ih je bilo stotinjak, kao što se tvrdi? Onda znači da je i taj udar, bez obzira šta je ciljano i korišteno, ipak bio poprilično pod kontrolom. Na neki način, to je bila jedna vrsta odgovora, ali jedna vrsta jako kontrolisanog odgovora na ono što je radio Izrael. Opet kažem, to sve uzimati uslovno – rekao je Kazazović, pa dodao:

- Navodno su bila dva udara, tako je rečeno. Vidio sam da i CNN poprilično bio neodređen. Kažem, sutra ujutro će biti pametnije od večeri. Više ćemo znati, ali sad nešto decidirano reći, stvarno ne možemo – zaključio je Neven Kazazović za portal "Avaza“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.