NAPETOSTI

Tajani: Rat koji uključuje cijeli Bliski istok još uvijek se može izbjeći

Još uvijek postoji mogućnost da se izbjegne rat koji uključuje cijeli Bliski istok

Antonio Tajani. Fena

FENA

19 sati

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani rekao je u srijedu da se rat koji uključuje cijeli Bliski istok još uvijek može izbjeći nakon što je Iran u utorak navečer lansirao najmanje 180 projektila na Izrael, što je najnoviji u nizu eskalirajućih napada između Izraela i Teherana i njegovih saveznika koji prijete da će dovesti Bliski istok bliže regionalnom sukobu, javila je Ansa.

Ranije u utorak, Izrael je pokrenuo ono što je opisao kao ograničeni kopneni upad u južni Liban.

- Otvaranje libanske fronte i izravna intervencija Irana neizbježno su povećali rizik od regionalnog sukoba velikih razmjera - rekao je Tajani.

Obraćajući se odborima za vanjske poslove i obranu Donjeg doma i Senata s ministrom odbrane Guidom Crosettom, Tajani je rekao da nas, "međutim, eskalacija u proteklih nekoliko sati još više tjera da radimo za mir i dijalog".

- Još uvijek postoji mogućnost da se izbjegne rat koji uključuje cijeli Bliski istok. Pozivamo na odgovornost sve regionalne aktere - rekao je Tajani, naglasivši da talijanska vlada, također kao predsjednica G7, radi "u svakom smjeru prema tom cilju".

Tajani je govorio o važnosti održavanja dijaloga s Iranom.

- Nikada nismo skrivali zabrinutost zbog regionalnog položaja Teherana, koji ima destabilizirajući učinak u ionako vrlo nesigurnom kontekstu, kao što je nažalost pokazao jučerašnji napad na Izrael. Međutim, vjerujemo da je sada više nego ikad važno održati kanal dijaloga s Iranom - rekao je Tajani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.