ZASTRAŠUJUĆE

Kruži video: Da li su Rusi prvi put upotrijebili "oca svih bombi"?

U pitanju je "ODAB-9000", najsnažnije nenuklearno oružje na s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kilograma TNT-a

Eksplozija u Vovčansku. Screenshot

E. T. / Telegraf.rs

prije 4 sata 58 minuta

Zastrašujući snimak kruži društvenim mrežama. Objavljen je video eksplozije razorne bombe koju su ruske snage navodno bacile na Vovčansk. 

Redakcija "Dnevnog avaza" nije mogla da provjeri autentičnost snimka, koji je između ostalih podijelio i Anton Geraščenko, koji je do prošle godine bio savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine.

Kako se navodi u pojedinim komentarima, navodno se radi o eksploziji "Oca svih bombi". U pitanju je "ODAB-9000", najsnažnije nenuklearno oružje na s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kilograma TNT-a.

Inače, Vovčansk je grad u Harkovskoj oblasti. Oko njega se trenutno vode veoma žestoke borbe. Veruje se da je "ODAB-9000" najmoćnija ruska termobarička bomba, napravljena za stvaranje masivnog udarnog talasa koji može izazvati veliko razaranje na širokom području, prenosi "Kijev post".

"ODAB-9000" se smatra uglavnom eksperimentalnim oružjem jer je testirano samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je dio ruskog standardnog arsenala

Do sada je "FAB-3000", takozvana klizna bomba, teška tri tone, bila najmoćnije rusko oružje koje je korišteno za razbijanje utvrđenih ciljeva.

I bomba "ODAB-1500" i "FAB-3000" obično se izbacuju iz lovaca-bombardera "Su-34". Nagađanja i rasprave što je zapravo eksplodiralo u Vovčansku i dalje traju jer službenih informacija nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.