VIJEĆE SIGURNOSTI

UN: Odluka Izraela da proglasi Gutereša nepoželjnim još jedan napad na osoblje UN-a

Dujarik je dalje izjavio da se u svojoj 24-godišnjoj karijeri nikada nije susreo s takvom objavom

Vijeće sigurnosti UN-a uz Gutereša. Anadolija

Anadolija

prije 19 sati 1 minutu

Ujedinjene nacije su danas saopćile da je odluka Izraela da proglasi generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guterres) nepoželjnim još jedan napad Tel Aviva na osoblje UN-a, javlja Anadolu.

Portparol UN-a Stefan Dujarik (Stephane Dujarric) pozdravio je podršku članica Vijeća sigurnosti UN-a Guterešu na sjednici o Bliskom istoku i rekao:

Politička izjava

- Vidjeli smo ovu objavu jutros, koju vidimo kao političku izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Rekao je da je to "samo još jedan napad na osoblje UN-a koji smo vidjeli od vlade Izraela“ i obećao nastavak saradnje UN-a i kontakta s Izraelom "na operativnom i drugim nivoima".

On je rekao da UN "ne priznaje da se koncept persona non grata primjenjuje na njihovo osoblje".

- Ovu najavu vidimo kao političku izjavu, više nego pravnu -  naglasio je Dujarik, napominjući da Gutereš putuje u neku zemlju samo na poziv relevantne zemlje.

Dujarik je dalje izjavio da se u svojoj 24-godišnjoj karijeri nikada nije susreo s takvom objavom.

- Bilo je trenutaka kada je bilo izuzetno napetih situacija između generalnog sekretara i raznih država članica, ali ne sjećam se ovakvog jezika - dodao je on.

Izrael je zabranio generalnom sekretaru UN ulazak u zemlju, proglasivši ga službeno nepoželjnim, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Izrael Katz..

Zabranjen ulazak u zemlju

- Proglasio sam generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša personom non grata u Izraelu i zabranio mu ulazak u zemlju - rekao je on nakon što je Gutereš zatražio hitnu deeskalaciju na Bliskom istoku.

Katz rekao je da Gutereš nije "nedvosmisleno osudio" Iran zbog njegovog raketnog napada u utorak na Izrael.

Gutereš je nakon napada rekao: "Osuđujem širenje bliskoistočnog sukoba eskalacijom za eskalacijom" i pozvao na hitan prekid vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.