VAZDUŠNI NAPAD

IDF objavio: Ubili šefa civilne vlasti Hamas i još dva komandanta

Hamas je svjesno izbjegao objaviti vijest o njihovom ubistvu kako bi spriječio demoralizaciju svojih boraca, navode iz IDF-a

Mushtaha, Oudeh i al-Siraj. Platforma X

N. H.

prije 12 sati 32 minute

Izraelske odbrambene snage su objavile da je u zračnom napadu avijacije ubijen Ravhi Mushtaha, šef civilne vlasti Hamasa u Pojasu Gaze.

Mushtaha, zajedno sa Jajhom Sinvarom (Yahya Sinwar), osnovao je Generalni sigurnosni mehanizam Hamasa, te je važio za najvišu ličnost političkog biroa Hamasa u Gazi. Tokom rata je uspostavio civilnu kontrolu nad Hamasovim režimom, te je bio desna ruka Sinvara. 

Prema saopćenju IDF-a, Mushtaha je bio jedan od najvažnijih operativaca Hamasa i donosio je ključne odluke o rasporedu borbenih snaga i resursa ove militantne organizacije. 

U istom napadu, ubijeni su i Sameh al-Siraj, član političkog biroa Hamasa zadužen za sigurnosni portfolio i radni komitet, te Sami Oudeh, komandant Generalnog sigurnosnog mehanizma Hamasa. Ova trojica vođa bila su ključni stratezi u operacijama Hamasa.

Zračni napad koji je doveo do njihove smrti izveden je prije otprilike tri mjeseca, prema izraelskoj vojsci. Međutim, Hamas je svjesno izbjegao objaviti vijest o njihovom ubistvu kako bi spriječio demoralizaciju svojih boraca i održao iluziju nepobjedivosti unutar svojih redova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.