SICILIJA

Pojavila se fotografija superjahte nekoliko minuta prije potonuća: Osporava teoriju o otvorenim vratima

Tijelo 18-godišnje Hane izvučeno je četiri dana nakon nesreće sa dubine od 50 metara u Sredozemnom moru

Izvlačenje tijela. AP Photo/Salvatore Cavalli

S. S.

prije 21 sat 28 minuta

Pojavile su se nove fotografije koje pobijaju dosadašnje tvrdnje protiv posade da su ostavili otvorena vrata kroz koja je voda mogla ući.

Nesreća kod Sicilije dovela je do gubitka sedam života, uključujući britanskog milijardera Majka Linča u njegovu kćerku.

Pojavila se fotografija superjahte "Bayesian", koja je nastala neposredno prije potonuća, a ona protivriječi da je posada ostavila otvorena vrata, piše švicarski Blick.

Fotografija, koju su napravili putnici sa susjedne jahte, prikazuje očigledno zatvorena vrata na krmi "Bayesiana" – samo 14 minuta prije nego što je brod potonuo 19. avgusta kod obale Sicilije. U nesreći je poginulo sedam ljudi.

Karsten Borner, nizozemski kapetan broda "Sir Robert Baden Powell", dostavio je fotografije za ITV dokumentarni film. U izjavi za "Daily Mail" izrazio je nezadovoljstvo zbog ponovljenih pokušaja brodograditelja da okrivi posadu.

Lijevi bok jahte

Protiv tri člana posade trenutno se vodi istraga od strane tužilaštva na Siciliji, jer se terete da su ostavili velika vrata na zadnjem lijevom boku jahte, duge 56 metara, kroz koja je voda mogla ući. Nova fotografija sada dovodi ovu teoriju u pitanje.

Vlasnik kompanije Perini Navi, koja je 2008. godine izgradila jahtu "Bayesian", opisao je brod kao "nepotopiv" i tvrdio da je posada morala ostaviti vrata ili otvore otvorene. Direktor kompanije "Italian Sea Group" čak je izjavio: "Da su svi bili na palubi, sa čamcima za spasavanje u vodi, jahta bi potonula, ali bi svih 20 ljudi bilo spaseno."

U ITV dokumentarcu Borner se prisjeća dramatičnih trenutaka tokom oluje:

- Moj prvi oficir je rekao: "Nestala je, potonula je," a ja sam se smijao i rekao da takva velika stvar ne može nestati za minut. Bio je u pravu."

Borner i njegova posada uspjeli su da spase 15 preživjelih sa potonule jahte, uključujući devet članova posade i šest putnika. Među preživjelima bila je i žena koja je uspjela da spasi svoje jednogodišnje dijete od talasa. Sedmero drugih, uključujući britanskog milijardera Majka Linča (59) i njegovu kćerku Hanu (18), izgubili su živote u nesreći.

Posljednja nestala osoba

Tijelo 18-godišnje Hane izvučeno je četiri dana nakon nesreće sa dubine od 50 metara u Sredozemnom moru. Bila je posljednja nestala osoba nakon strašne nesreće.

Italijanski vatrogasac Fabio Paoleti, koji je pomagao u potrazi za žrtvama, izjavio je da je Hana Linč bila najteža za pronalaženje.

- Djevojka je bila u posljednjoj sobi. Bila je mala i prekrivena madracom, zbog čega je trebalo više vremena da je uočimo -

Trenutno se razmatraju planovi za izvlačenje "Bayesiana". Stručnjaci diskutuju o korišćenju balona za podizanje ili krana na barži. Stručnjak za spasavanje Bertrand Skibo procjenjuje da će troškovi premašiti dva miliona evra i naglašava potrebu za oprezom kako bi se olupina izvukla u cjelini.

Nove informacije postavljaju pitanja o sigurnosti superjahti i mogle bi značajno uticati na tekuće istrage, zaključue Blick.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.