KANDIDATKINJA DEMOKRATA

Haris objavila zdravstveni karton: Pozvala Trampa da uradi isto

Simons je naveo da su alergije Kamale Haris bile dobro kontrolirane lijekovima bez recepta i onima na recept

Kamala Haris. AP Photo/Ross D. Franklin

S. S.

prije 4 dana

Demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD Kamala Haris objavila je mišljenje svog ljekara koje potvrđuje da je dobrog zdravlja i sposobna za obavljanje visokih dužnosti.  Haris je tom objavom željela postupiti upravo suprotno njenom protukandidatu u predsjedničkoj utrci Donaldu Trampu, koji je to odbio učiniti.

U dokumentu koji je Bijela kuća podijelila, ljekar sadašnje američke potpredsjednice Džošua Simons naveo je da je najnoviji ljekarski pregled Kamale Haris u aprilu bio "neupadljiv" te da ona održava aktivan stil života i "vrlo zdravu prehranu" uprkos izuzetno gustom rasporedu. Haris prema izvještaju ima sezonske alergije i povremene osipe, ne koristi duhan i pije alkohol samo umjereno.

- Posjeduje fizičku i mentalnu otpornost potrebnu za uspješno obavljanje predsjedničkih dužnosti - napisao je ljekar.

Štab Kamale Harris (59) nastoji staviti u fokus da je Tramp (79) najstariji predsjednički kandidat nakon što se predsjednik Džo Bajden (81) povukao iz utrke. Ankete pokazuju da će izbori biti tijesni, a kampanja Kamale Haris želi napraviti razliku ukazivanjem na njenu komparativnu prednost mlađih godina i transparentnosti.

Simons je naveo da su alergije Kamale Haris bile dobro kontrolirane lijekovima bez recepta i onima na recept. Njena urtikarija ili osipi su "povremeni i prolazni i čini se da nisu uzrokovani nekom određenom izloženošću niti su povezani s drugim simptomima" i dobro reagiraju na liječenje antihistaminicima.

Harris je posljednje tri godine na alergenskoj imunoterapiji, što je značajno poboljšalo simptome njenih alergija i urtikarije te smanjilo potrebu za lijekovima, osim povremenog korištenja spreja za nos, rekao je ljekar. Haris nosi kontaktne leće. Porodična anamneza uključuje rak debelog crijeva njene majke. Haris na vrijeme obavlja preventivne zdravstvene pretrage uključujući kolonoskopiju i godišnje mamografije, dodao je ljekar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.