LIČNOST DANA

Faruk Šehić: Među 100 najvećih

Epohalan uspjeh bh. autora i njegovog romana "Knjiga o Uni"

Šehić: U impresivnom društvu. Arhiv

D. H.

19.2.2021

Roman "Knjiga o Uni" Faruka Šehića uvršten je među 100 najvećih književnih djela koja su napisali autori porijeklom iz istočne i srednje Evrope. Ovaj reprezentativan izbor napravio je časopis "The Calvert Journal", čije je sjedište u Londonu, jedan od najuglednijih svjetskih časopisa specijaliziranih za književnost i umjetnost istočne Evrope.

Književno društvo u koje je ovaj časopis uvrstio bh. pisca je impresivno, laskavo i predstavlja sam vrh svjetske književnosti u posljednjem stoljeću. Faruk Šehić i njegov višestruko nagrađivani roman "Knjiga o Uni" našli su se na listi među klasicima pisane riječi i njihovim remek-djelima.

Uvrštena su djela velikog broja dobitnika Nobelove nagrade. Među sto najvećih su uvrštene i knjige Lava Tolstoja, Vladimira Majakovskog, Fjorora Dostojevskog, Nikolaja Gogolja, Milana Kundere...

Faruk Šehić rođen je 14. aprila 1970. u Bihaću. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije RBiH od 1992. do 1995. Bio je teško ranjen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.