KOMENTAR DANA

Stisni peticu

Svi zastupnici će redovno inkasirati visoke plaće, pa bi bilo vrijeme da se počne raditi

Poznato ko će zauzeti funkciju u Predstavničkom domu PSBiH. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: Nermin Demirović

24.10.2022

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 stolice, a sada je poznato i ko će sjediti na njima. Ima tu i novih imena, a mnogo je onih koji su već obavljali ovu funkciju.

Kao u jednom dječijem programu, "stisni peticu i počni igricu". Svi zastupnici će mjesečno bez dodataka inkasirati oko 5.000 KM i valjda bi to trebao biti barem jedan, ako nije 5.000 razloga da se nešto kvalitetno počne raditi.

Kako biti optimističan kada se zna šta je sve za nama i da su i ranije dobro zarađivali, ali da nisu ni pomišljali da nešto urade za narod ili državu?

Nije li vrijeme, ako to ovi koji godinama obnašaju vlast ikako mogu, da konačno pokušaju biti izabrani zastupnici naroda i konačno počnu pošteno zarađivati plaće koje im baš narod daje?

Vrlo je teško njima to sada prelomiti, vrlo je teško, nakon toliko godina nerada, postati radnik, ali valjda nas neko i nešto pogleda, pa i građanima bh. s njima svane.

Rezultati su jasni. To su ljudi koji su za nepune četiri godine zasjedali oko 40 radnih dana. U tom periodu su usvojili 16 zakona. Na njihove plaće i naknade potrošeno je 12,5 miliona maraka. Uprkos visokim primanjima, parlamentarci su ovog ljeta sebi i svojim kolegama u ovim dvjema institucijama izglasali povećanje plaća za 500 KM, pa je još jasnije zašto od njih ne možemo očekivati mnogo.

Možda nada nije u njima, možda je u nekim novim licima, ali to tek treba vidjeti.

Nije li vrijeme i da neke nove snage koje će se naći u zastupničkim klupama donesu nešto novo? Prvi uvjet je da ne upadnu u zamku višedecenijskih vlastodržaca koji će iskusno u svakom trenutku napraviti nacionalističku stupicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.