KOMENTAR DANA

Ubi nas nada

Je li bolje građanima FBiH ili RS, presmiješno je i porediti dok nam prodaju mu*a za bubrege

I zato iz BiH odlaze sve generacije, kompletne porodice, najčešće momci, djevojke, ali i oni stariji. Anadolija

Piše: Ema Maslo

3.3.2023

Bosna i Hercegovina se, prema svim parametrima, nalazi na začelju Evrope, a u velikoj mjeri i svijeta. Stoga, svako poređenje stanja u entitetima FBiH i RS je presmiješno.

Milorad Dodik, predsjednik RS, tako se već godinama trudi dokazati da je RS razvijeniji, bolji, ljepši, ekonomski uspješniji entitet.

- U RS je prosječna plata za 2022. godinu iznosila 585 eura, u FBiH je ona niža i iznosila je 580 eura - ustvrdio je Dodik.

I nije usamljen. Mnogo je aktera iz političkog miljea koji svoje najveće uspjehe na izborima postižu potiskivanjem stvarnog stanja i problema u zamjenu za etnonarative. Prodaju mu*a za bubrege.

To im odlično ide, a ono u čemu nikako nisu bili dobri jeste briga za građane. Za tih 580 i nešto eura prosječan stanovnik BiH može platiti režije, dati ratu kredita i kupiti nekoliko puta hljeb, mlijeko, prašak za veš... i odlično trpjeti poniženja.

Izmanipulirani bezbroj puta, poniženi, prevareni, umorni i apatični, godinama slušaju iste obmane, laži, uvjeravanja, obećanja iz usta istih ljudi koji im redovno nude lekcije iz patriotizma, dok im, umjesto vakcina protiv koronavirusa, daju hurme i loše respiratore, koji sada truhnu u podrumima. Za to vrijeme povećavali su sebi plaće, građanima cijene.

I zato iz BiH odlaze sve generacije, kompletne porodice, najčešće momci, djevojke, ali i oni stariji. Neki odlaze zbog posla „tamo“, ali odavno odlaze i oni koji su ovdje imali „dobar posao“, a koje su otjerali sistem utemeljen na korupciji i nepotizmu.

Hoće li se građani opametiti? Dabogda! Ubi nas neka nada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.