KOMENTAR DANA

Krik zbog Gaze

Ako se nezapamćeno iživljavanje nad civilima okonča samo nekakvim primirjem, međunarodno pravo ostat će pod nogama jačih

Gaza. Anadolija

Alen Bajramovic

22.11.2023

Četrdeset sedam dana od početka nemilosrdnih napada na Gazu pažnja svjetske javnosti djelimično popušta pred novim izazovima i temama, a um prosječnog stanovnika planete, koja konstantno pomjera granice normalnog i dopuštenog, kao da je utrnuo pred užasom kojem je izložen palestinski narod.

Šokiran i bespomoćan, gleda prizore ubijene i osakaćene djece, ali krik se čini tišim nego prije. Razmjere zločina koje već duže od mjesec čini Izrael nad okruženom, ograđenom, zarobljenom enklavom daju se naslutiti i iz ispovijesti bh. državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze i koji su ovih dana stigli u Sarajevo.

Zato krik zbog Gaze ne smije utihnuti, jer ako se to desi, ako se nezapamćeno iživljavanje nad civilima okonča samo nekakvim primirjem, međunarodno pravo ostat će pod nogama jačih, a svijet će otvoriti novo poglavlje u svojoj krvavoj historiji u kojem pravila više neće biti.

Na smrt djece, žena i staraca, ljekara, novinara i humanitarnih radnika, bacanje razornih bombi i raketa na civilne zgrade, bolnice, škole i kolone izbjeglica, na progon stotina hiljada civila iz jednog u drugi dio logora s više od 2 miliona stanovnika, na smrt novorođenčadi koja ostaju bez kisika ne možemo i nećemo postati imuni.

Nikada više djece, nikada više humanitaraca i novinara nije ubijeno u jednom sukobu, pa svi pokušaji Netanjahuovog režima da opravda ratne zločine koji se odvijaju pred očima svijeta izgledaju apsolutno neuvjerljivo. Krvava odmazda Izraela davno je izgubila vezu s događajima koji su joj prethodili.

Poprimila je užasne razmjere mržnje i želje za nastavkom okupacije palestinskih teritorija, uz istovremene pokušaje agresivnog ušutkivanja svakog glasa širom svijeta koji vrišti protiv zla i da život svakog djeteta, svakog čovjeka na kugli zemaljskoj mora jednako da vrijedi, te da se ono što Izrael radi ne može nazvati drugačije osim zlom, zločinom i genocidom. Zato Gaza nije samo simbol patnje jednog naroda i poligon ljudske bešćutnosti već i kolektivni ispit cijelog čovječanstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.