KOMENTAR DANA

Važnost izbora EU

Političke odluke koje se donose u Evropskom parlamentu značajno utječu na smjer kojim će se Evropa kretati, kao i hoće li BiH postati članica

Evropski parlament. Platforma X

Nerma Ajnadžić

1.6.2024

Ulazimo u sedmicu u kojoj će se održati izbori za Evropski parlament, od 6. do 9. juna. Možda će se neko pitati zašto je to važno da bismo sada davali vrijedan prostor u mediju, a nismo ni dio Evropske unije.

Odgovor je vrlo jednostavan - ljudi koje građani evropske zajednice budu izabrali da ih vode odlučivat će i o sudbini naše države Bosne i Hercegovine.

Napravljen je ogroman zamah na putu ka EU, koji je rezultirao zelenim svjetlom Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU. Ako još ima neko ko ne shvata značaj toga, u suštini, to znači bolju, posebno sigurniju, budućnost za sve građane BiH. Više plaće, jače institucije, veći fondovi na raspolaganju, poboljšanje kvaliteta života, privrede, ekonomije, investicija...

Ovo će biti prvi izbori za Evropski parlament nakon Brexita, pandemije koronavirusa i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku koji su polarizirali Evropu.

Zbog toga je značaj izbora još veći. Političke odluke koje se donose u Evropskom parlamentu značajno utječu na smjer kojim će se Evropa kretati. A to se odnosi i na proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, odnosno može li i hoće li BiH postati ravnopravna članica.

Svjesni smo i potencijalnih sigurnosnih prijetnji u našoj domovini s kojekakvim najavama o „mirnom razdruživanju BiH“, koje dolaze od čelnika entiteta RS. Zbog toga je uloga EU još važnija. Još ako se uzme u obzir sve veći utjecaj Rusije i Kine, moramo napokon postati svjesni da Evropa treba nama koliko i mi njoj.

Spomenuli smo onaj zamah, ali nakon njega je uslijedio povratak na prijašnju retoriku i sve je opet postalo moguće osim politike dogovora i kompromisa. Zato je potrebno što prije vratiti se na ispravan put i težnjama ka EU i NATO-u i zapeti još jače kako bismo ostvarili te ciljeve. Jer sastav Evropske unije, odnosno zastupnika u Evropskom parlamentu, umnogome će utjecati na budućnost naše države i svih njenih građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.