LIČNOST DANA

Murat Jakin: Srušio prvake Evrope

Nekadašnji reprezentativac nastavio gdje je Petković stao

Jakin: Ispunio san. AP

jučer

Fudbalska reprezentacija Švicarske najveće je otkrovenje ovogodišnjeg Eura. Reprezentacija koja je u posljednjoj deceniji jedna od najkonstantnijih, o čemu govori i činjenica da su na posljednjih pet velikih takmičenja prošli u nokaut-fazu, počela je skidati i ozbiljne skalpove.

Lider s klupe švicarske reprezentacije je Murat Jakin (Yakin). Nekadašnji reprezentativac, a sada šef stručnog štaba, uspio je sa Švicarskom osigurati četvrtfinale, nakon što su u grupi završili drugi, iza Njemačke, a onda u osmini finala Eura pobijedili selekciju Italije (2:0), aktuelnog prvaka Evrope.

I nisu ih samo pobijedili, ono što je viđeno na Olimpijskom stadionu u Berlinu je bilo bliže gaženju. Toliko su Švicarci bili nadmoćni u susretu, da su italijanski mediji i prije kraja utakmice javno tražili „skidanje glave“ selektora Lućana Spaletija (Luciano Spalletti).

Jakin je nekadašnji reprezentativac s 49 nastupa za najdraži dres, koji je uspio ostvariti san i postati selektor reprezentacije svoje domovine. I tako će, barem se čini, nastaviti tamo gdje je bh. stručnjak Vladimir Petković stao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.