LIČNOST DANA

Lamin Jamal: Čudo od djeteta

Odveo je Španiju u finale, a srušio je i rekord velikog Pelea

Jamal: Heroj Španije. AP

11.7.2024

S nepunih 17 godina idete u srednju školu, družite se s vršnjacima, igrate videoigre. Mnogi dječaci u toj dobi prosto vole fudbalske simulacije. Pobjeđuju utakmice, osvajaju trofeje i sretni su zbog svog virtuelnog sna.

E pa njihov virtuelni san živi Lamin Jamal (Lamine Yamal), čudesni fudbaler španske reprezentacije i Barcelone. Nema ni punih 17 godina, a već je heroj Španije, član Barcelone i vrijedi nevjerovatnih 90 miliona eura.

Kako i ne bi kada kao tinejdžer igra sa svojim rivalima na Evropskom prvenstvu, a sav njegov raskošni talent najbolje su osjetili Francuzi koje je izbacio u polufinalu. Bilo je ispunjenje sna za njega kada je dobio poziv na Euro.

A onda je krenuo da ruši rekorde, a prestigao je čak i velikog Pelea. Jamal je sa 16 godina i 362 dana postao najmlađi strijelac u polufinalu nekog velikog takmičenja - Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.

Postao je i prvi Španac koji je dao gol na Euru van šesnaesterca poslije 24 godine i legendarnog Raula Gonzalesa. Tek je na početku karijere, a već je postao hit. Svoj 17. rođendan proslavit će 13. jula, dan prije velikog finala, kada se očekuje da ponovo povede Španiju do pobjede. Nakon toga može jesti slavljeničku tortu.

Lamin Jamal rođen je 13. jula 2007. godine. Otac mu je iz Maroka, majka iz Gvineje, a fudbalsku loptu počeo je „juriti“ čim je prohodao. Sa šest godina je upisan u Barceloninu „La Masiju“, a sada ga mnogi vide kao nasljednika Lionela Mesija (Messi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.