KOMENTAR DANA

Ibro voli pare

Kada se pojavio "Incitat“, naziv za konja rimskog cara Kaligule, počele su padati maske i otkrivati se nepravilnosti

Ibro Berilo. Facebook

Miralem  Aščić

7.8.2024

Akcija SIPA-e "Incitat“, u kojoj je glavni baja Ibro Berilo, dugogodišnji i jedan od najbogatijih načelnika u državi, pokazala je da Tužilaštvo KS, dolaskom nove glavne tužiteljice, neće žmiriti na predmete koji su gurani u ladice! I to gurani prema naredbama. Stranačkim. Ne diraj i ne talasaj. Dok je Osman Mehmedagić Osmica žario i palio OSA-om, stranački vojnici bili su pod zaštitom. Ali sada padaju jedan po jedan. Pao je Osman, padaju i ostali.

Jedan od takvih je i Berilo.

Iako se godinama pisalo i upozoravalo da od Bjelašnice pravi oazu za stranačke tajkune, krči šumu, državno vlasništvo, uništava imovinu, radi šta i kako hoće, svi su zatvarali oči. Kada se pojavio "Incitat“, naziv za konja rimskog cara Kaligule, počele su padati i maske i otkrivati se sve nepravilnosti.

"Incitat“ je razotkrio kako je funkcionirala građevinska mafija. Tajkun da apartman, Ibro izda dozvolu. A epilog - osvane hotel na državnoj zemlji. Svi sretni. Ibro pogotovo.

Investitor prezadovoljan. U srcu Bjelašnice izgradi hotel i apartmane koji mu donesu pravo bogatstvo. Ibro krči šumu, tajkuni broje lovu. A državu i Kanton ko šiša. Čak promijeni i Zakon o eksproprijaciji. Sve u interesu, navodno, Općine.

Dok se šteta broji u milionima KM, Berilo, s druge strane, tvrdi da se razbolio. Povišeni mu šećer, pritisak. Pije i tablete za smirenje. No, kada je najavljivao kule i gradove, od Trnova turistički grad, dovodio „tašna-mašna“ investitore, bio je zdrav k'o drijen. Čim je saznao za istragu, iskaze svjedoka, Berilo se uputio u bolnicu.

Međutim, tu nije našao spas. Jeste krevet, samo, koji će uskoro zamijeniti onim u KPZ-u Zenica. Previše je dokaza da Sud, igrajući na kartu da je bolestan, sebi dozvoli da pusti da se brani sa slobode. Berilo igra na kartu da bolestan ne može biti procesuiran. Istina, ljekari će reći može li u pritvor. Ali i u pritvoru imaju ljekara koji mu može izmjeriti pritisak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.