LIČNOST DANA

Luka Modrić: Čarobnjak iz Zadra

S 39 godina uspio je ispisati historiju Reala

Modrić: Osvojio sve što je mogao osvojiti. AP

16.8.2024

"Najgori transfer, Murinjova greška, Realov veliki promašaj...“, tako su španski mediji pisali o Luki Modriću 2012. godine nakon što je napravio transfer iz Totenhema vrijedan 40 miliona eura.

Sada, 12 godina kasnije, Luka Modrić ispisao je historiju Real Madrida, postavši najtrofejniji igrač „Kraljevskog kluba“ svih vremena. Trofej UEFA Superkupa poslije pobjede nad Atalantom (2:0) je ukupno 27. titula koju je Modrić osvojio kao igrač Reala.

Zvuči nestvarno, ali to je Modrić za kojeg su iskorišteni svi hvalospjevi. Sjajni hrvatski veznjak je iz kluba ispratio čitavu kolonu legendi Reala, od Kristijana Ronalda (Cristiano), Ikera Kasiljasa (Casillasa)... do Serhija Ramosa (Sergio), Tonija Krosa (Kroos), Karima Benzeme i Nača Fernandeza (Nacho) s kojim je doskoro dijelio vrh vječne liste najtrofejnijih „Kraljeva“ (26).

Modrić će u septembru proslaviti 39. rođendan, a dočekat će ga kao fudbaler ni manje ni više nego Real Madrida. Osvojio je sve što je mogao osvojiti - čak šest Liga prvaka, četiri titule prvaka Španije uz mnoštvo kupova i superkupova, a kruna velike karijere zasigurno je nagrada za najboljeg igrača 2018. godine.

Tako je Modrić prekinuo dominaciju Kristijana Ronalda i Lionela Mesija (Messi), nešto što nije uspjelo ni Zlatanu Ibrahimoviću, Nejmaru (Neymar), Andresu Iniesti i mnogim drugim... Modrić je svjetska zvijezda. Ne pravi nikakav cirkus i ne ističe se ničim osim igrom. Pravi je čarobnjak s loptom i zasigurno jedan od najvećih s ovih prostora, ali i na svijetu, svih vremena.

Rođen je 9. septembra 1985. godine u Zadru. Ranije je igrao za Dinamo Zagreb, Zrinjski, Inter iz Zaprešića i Totenhem, a već je poznata njegova priča o životu u izbjeglištvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.