LIČNOST DANA

Almin Karamehmedović: Svjetski, a naš!

Postao predsjednik jedne od dvije najveće TV mreže u Americi

Karamehmedović: Ogromno postignuće. Facebook

20.8.2024

Almin Karamehmedović je godinama jedan od najboljih televizijskih producenata na svijetu, a sjajni rad krunisao je novim fantastičnim uspjehom - zvanično je imenovan za predsjednika "ABC Newsa“.

Riječ je o jednoj od dvije najveće TV mreže u Sjedinjenim Američkim Državama. A na njenom čelu je Bosanac, Sarajlija. Što bi se reklo: "Svjetski, a naš!“

Godinama je bio na poziciji izvršnog producenta emisije "World News Tonight“ u američkom "ABC Newsu“, a u nekoliko navrata je bio nominiran za prestižnu nagradu Emi. Osvojio je brojne nagrade, a sada se očekuje da će "ABC News“ pod njegovim vodstvom dostići nove visine.

Preživio je i proživio rat u BiH, a upravo to iskustvo, kako je i sam rekao, učinilo ga je prvenstveno boljim čovjekom, a potom i producentom. U svom gradu je gledao strance koji dolaze pomoći, a onda je i sam postao stranac koji je izvještavao iz drugih zemalja zahvaćenim ratom. Izvještavao je i upozoravao svijet na strahote kroz koje je to stanovništvo prolazilo.

Od kada se pridružio "ABC Newsu“ 1998. godine, Karamehmedović je bio uključen u mnoga prva djela: 2001. je bio jedan od prvih novinara koji je dobio pristup Tora Bori u Afganistanu, gdje se skrivao Osama bin Laden, a 2003. se pridružio američkoj vojsci. Bio je u Iraku, Sudanu, Južnom Libanu...

Karamehmedović je diplomirao na Univerzitetu Grinvič u Londonu. Prema dostupnim podacima, živi sa suprugom Amelom i sinom Džejkom (Jake) u Raju, gradu u američkoj saveznoj državi Njujork.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.