LIČNOST DANA

Viktor Osimhen: Daj šta daš

Zbog megalomanskih zahtjeva najveći je gubitnik prijelaznog roka

Osimhen: Spas iz "zlatnog kaveza". AP

4.9.2024

Nigerijski napadač Viktor Osimhen (Victor) u posljednji čas je izbjegao „zatvor“ i dogovorio posudbu u turski Galatasaraj. Nakon što je sjajnim partijama skrenuo pažnju na sebe, Osimhena su počeli salijetati brojni klubovi.

Ovog ljeta su se za njegov potpis borili Čelzi, Al Ahli, te PSG, ali na kraju nisu uspjeli da ga ugrabe. Međutim, najveći je gubitnik sam Osimhen. Postao je žrtva megalomanskih zahtjeva gazde Napolija Aurelija de Laurentisa, ali i svog agenta Roberta Kalande. De Laurentis je pokvario transfer u Al Ahli zbog pet miliona eura - Saudijci su davali 65, on je mislio da im uzme još pet i sve je propalo. Kasnije se njegov agent osvetio Napoliju, pa nije htio pristati na transfer u Čelzi gdje bi njegov klijent imao manja primanja nego u Italiji (11 miliona).

Al Ahli se na kraju okrenuo Ivanu Toniju (Toney), Napoli je doveo Romelua Lukakua, a Osimhen se našao u „zlatnom kavezu“. Napolitanci ga nisu registrirali u tim i spas je bio neki klub gdje prijelazni rok nije bio gotov.

Na kraju je završio u Galatasaraju. Istina, na posudbu, ali igrači njegovih godina (25) i ovog kvaliteta nemaju šta tražiti u Turskoj, zemlji gdje zvijezde dolaze uglavnom u zenitu karijera. Uz dužno poštovanje, radi se o fudbaleru koji vrijedi 100 miliona eura, prema „Transfermarktu“.

Viktor Osimhen rođen je 29. decembra 1998. godine u Lagosu, Nigerija. Igrao je za Volfsburg, Čerleroi, Lil i Napoli. Bio je jedan od najzaslužnijih igrača, uz Kviču Kvaracheliju (Khvicha Kvaratskhelia), za titulu Napolija poslije 33 godine pretprošle sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.