LIČNOST DANA

Daglas Džons: BiH ključ mira u Evropi

Najavio da će se suprotstaviti malignim i destabilizirajućim utjecajima Rusije i Kine

Džons: Jasne poruke. Screenshot

Alen Bajramovic

prije 5 dana

SAD će koristiti sva sredstva u zaštiti euroatlantskih integracija BiH, kao jedinog puta naše zemlje ka boljoj budućnosti, ali i višegodišnja ulaganja SAD u BiH. Poručio je to, u obraćanju pred američkim Kongresom, novi ambasador SAD u BiH Daglas Džons (Douglas D. Jones). Džonsa je na ovu dužnost predložio predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), a od njenog preuzimanja dijeli ga još samo potvrda Kongresa.

Džons je kazao da će koristiti sva sredstva, uključujući i podršku bonskim ovlastima visokog predstavnika u BiH, jer je BiH ključni dio plana SAD za mir u Evropi, te najavio da će se suprotstaviti malignim i destabilizirajućim utjecajima Rusije i Kine koji, kako je kazao, prijete da rastrgaju BiH. U tom kontekstu najavio je nastavak pritiska i sankcija za predsjednika RS Milorada Dodika i sve koji ugrožavaju mir i teritorijalni integritet BiH.

Osim što dokazuju kontinuitet američke vanjske politike, pa možda i sve manje strpljenja za prijetnje cjelovitosti i miru u BiH, ovakve poruke političarima situaciju u našoj zemlji čine umnogome stabilnijom.

Radi se o najviše rangiranom američkom diplomati koji u Ambasadu SAD u BiH dolazi s pozicije zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja pri američkom Stejt departmentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.