PROFESOR PMF-A

Franjo Šarčević: Šta bi se desilo da ateisti u Sarajevu zatraže da sa razglasa jednom puštaju poruku "Bog ne postoji"?

Religija je privilegirana u ovom društvu i ona toga nije ni svjesna

Twitter

D. H.

prije 8 sati 45 minuta

U Sarajevu je održana rasprava o sekularizmu u Bosni i Hercegovini, u sklopu Sarajevo Festa, na kojoj su govorili Samedin Kadić, Franjo Šarčević i Tarik Haverić, a moderator rasprave bio je novinar Danijal Hadžović.

Fokus rasprave bio je na pitanju da li je Bosna i Hercegovina danas sekularna država, s osvrtom na činjenicu da je 1992. godine jedan od ciljeva bio izgradnja jedinstvene, nezavisne i sekularne BiH.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Franjo Šarčević iznio je zanimljiv argument kojim je demonstrirao privilegiranost religija u društvu u odnosu na ateizam.

- Religija je privilegirana u ovom društvu i ona toga nije ni svjesna. U Sarajevo postoji sto i nešto džamije i deseci katoličkih i pravoslavnih crkvi. Sa preko 100 džamija se pet puta dnevno poziva na molitvu i poučuje da je Bog jedan. Zamislite da ateisti ne pet puta dnevno, ne svaki dan, nego jednom mjesečno zatraže da s nekog objekta na razglas puštaju poruku da Bog ne postoji? Kakve bi bile reakcije? - upitao je Šarčević.


Kompletnu debaut možete pogledati na:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.