ODLUČENO GLASANJEM

Predstavnički dom nije razmatrao izvještaje o radu Vijeća ministara BiH i izvršenju budžeta

Zbog neprisustva predlagača odlučeno je da se neće razmatrati izvještaji

Predstavnički dom PSBiH. Fena

FENA

jučer

Zbog neprisustva predlagača, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu razmatrali Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2023. godinu i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

To je odlučeno glasanjem poslanika nakon započete rasprave na prijedlog poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je kazao da nijedan od članova Vijeća ministara BiH ne prisustvuje sjednici.

Budući da je to odlučeno nakon otvorene rasprave, poslanik stranke NES - Za nove generacije Jasmin Emrić kazao je da se Program rada Vijeća ministara po pitanju zakona ne poklapa sa Izvještajem o radu te da mnoge institucije opravdavaju svoj nerad na način da nemaju dovoljno osoblja.

- Od 61 planiranog zakona, usvojeno je samo pet zakona odnosno osam posto što su planirali – kazao je.

U izvještaju se navodi da je u ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom periodu, aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održao ukupno 57 sjednica, od čega je 35 redovnih i 22 vanredne sjednice.

Među materijalima koji su delegirani na dnevni red Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u 2023. godini, su između ostalog, 424 poslanička pitanja i inicijative, 199 prijedloga odluka, 185 informacija, 79 izvještaja o radu, 100 izvještaja i analiza te 55 sporazuma.

U materijalu se navodi da je u 2023. godini, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jasno definiralo svoj primarni cilj: ubrzati implementaciju neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi u skladu s nadležnostima institucija Bosne i Hercegovine. Tvrde da su ti koraci bili ključni za osiguranje odgovornog upravljanja, jačanje vladavine prava te osiguranje sigurnosti i prosperiteta za svakog pojedinca u zemlji.

Na isti način odlučeno je i da se ne raspravlja o Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.